Jens Formare (tv) och Anders Hammar.

Jens Formare (tv) och Anders Hammar. Foto: Fredrik Magnusson

”Jag var galen och du var arbetslös”

Torna Hällestad Lanthandel firar 5 år

TORNA HÄLLESTAD.

2012 blev det uppenbart för byborna i Torna Hällestad hur viktig butiken var som knutpunkt. När den lades ned gick 130 familjer samman köpte lokalen för att få igång en ny butik. I år är det femårsjubileum och nästan inget är sig likt.

Av
Martina Karpmyr

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

Anders Hammar och Jens Formare tog på sig det hårda uppdraget att dra igång verksamheten. Anders Hammar i bageriet och Jens Formare i livsmedelsbutiken.

– Jag såg bilder från starten för ett tag sedan och det var väldigt spartanskt här inne då. Nu har vi byggt om, har en restaurang med tillstånd, säljer hemlagade middagskassar, har brunch och allt möjligt, säger Jens Formare.

Fem år har gått sedan 130 familjer gick samman i Torna Hällestad och köpte lokalen för butiken.

Fem år har gått sedan 130 familjer gick samman i Torna Hällestad och köpte lokalen för butiken. Foto: Fredrik Magnusson

Lätt var det däremot inte att få verksamheten i rullning. Det krävdes mycket slit och hårt arbete.

– Som egen företagare är det svåraste att kunna ta ut lön, men vi hade ju bröd och mat här i alla fall. Jag jobbade sådär 120 timmar i veckan då men nu är vi ett stort gäng och vi har möjlighet att sysselsätta många unga i byn, säger Anders Hammar.

Nyligen fick Lanthandeln ett EU-stöd för att verksamheten ska gynna besöksnäringen i Torna Hällestad. De samarbetar även med Tolvans kulturhusförening med konferensverksamhet och med taxibolag för att göra det enklare för middagsgäster utanför byn att ta sig dit. Lanthandeln har gjort Torna Hällestad unik bland byarna.

"Det är traditionen här i Hällestad. Att göra precis vad fan man vill. Förut var det hembrännare och hippies som höll till här och nu är det vi", säger Anders Hammar (närmast kameran). Foto: Fredrik Magnusson

Att ångra sig efter allt slit är ingen idé, säger Anders Hammar. De har stora och omvälvande men hemliga planer för framtider, säger han.

– Vi har aldrig väntat på att saker ska hända. Vi bestämde oss för att köra, jag var galen och du var arbetslös, säger Anders Hammar och nickar mot Jens Formare. Det är traditionen här i Hällestad. Att göra precis vad fan man vill. Förut var det hembrännare och hippies som höll till här och nu är det vi.

Publicerad 12 July 2019 00:00