Joakim Månsson Bengtsson (th) och Kerstin Alsund mobiliserar krafterna i Lund för att ge de romer som befinner sig i Lund tak över huvudet.

Joakim Månsson Bengtsson (th) och Kerstin Alsund mobiliserar krafterna i Lund för att ge de romer som befinner sig i Lund tak över huvudet. Foto: Fredrik Magnusson

Nätverk vill ge tak över huvudet – människor sover ute i Lund igen

"Jag är rädd att någon ska komma under natten"

LUND.

Situationen för romer och EU–medborgare i Lund är tillbaka till densamma som var innan härbärget startade med hjälp av den nu nedlagda föreningen "Hjälp Tiggare i Lund". Människor sover utomhus i Lund. En av dem är Viorel. "Jag är rädd att någon ska komma under natten" säger han.

Av
Fredrik Magnusson

Joakim Månsson Bengtsson var med och startade föreningen som sedan fick till härbärget. Nu är han tillbaka i Lund.

– Det känns som vi är tillbaka där vi började. Vi får samla oss igen.

Det finns ett nätverk av människor som fortsatt arbetet sedan dess att föreningen Hjälp Tiggare i Lund la ned verksamheten, Nya nätverket för romers rättigheter i Lund. Kerstin Alsund drog igång det.

– Jag mår så fruktansvärt dåligt när det finns människor som inte har någonstans att ta vägen. Nyligen träffade jag en kvinna utanför en butik. Jag frågade om hon behövde något, hon bad mig om vatten så kunde tvätta sig. Hur ska människor kunna få ett jobb om de inte kan tvätta sig?

Det härbärge som låg vid Smålands nation tillsammans med en tillfällig camping på Källby gav folk sovplatser. Och det långsiktiga arbetet fungerade.

– Den sista uppföljningen vi gjorde på härbärget visade att 23 personer hade fått arbete och 25 hade fått eget boende. Det tiggeriförbud som dyker upp i flera kommuner som säger sig vilja hjälpa fungerar inte. Vi har flera organisationer som Amnesty, Civil Right Defenders och Raoul Wallenberg Institutet som sett att det jobb vi gjorde fungerande, säger Joakim och fortsätter:

– Den samhällsinvestering som gjordes får vi igen, och vi minskar det mänskliga lidandet. Jag tror vi kan göra det här igen, det finns många i Lund som bryr sig. Lund vill vara en stad för mänskliga rättigheter. Tar någon steget och räcker upp handen och visar att de vill hjälpa till så följer fler efter.

Samtidigt som Joakim och Kerstin pratar så träffar vi Viorel. Han säljer tidningen Faktum och har vistats i Lund fram och tillbaka under fem år.

– Vi är ungefär 30 personer som är här nu. Jag sover i ett tält med tolv andra. Jag sover oroligt. Jag är rädd att någon ska komma under natten.

Viorel vill ha ett jobb och hoppas kunna lära sig svenska, det är nyckeln menar han. Han har sett attityden hos folk förändras.

– Det är färre som köper tidningen nu och det är knappt några som ger oss pengar. Det har blivit svårare, säger Viorel samtidigt som han ber Joakim om hjälp med att betala med kort. Något som föreningen tidigare kunde göra på härbärget.

– Man får inget kort om man inte har något jobb, säger Joakim.

Samtidigt kommer en annan man fram. Han frågar om en plats att sova på.

– Vi ska försöka hitta möjligheter för folk att sova under tak, till hösten borde det gå, säger Joakim.

– Vi har frågat kyrkor om hjälp med plats att ställa upp husvagnar på deras mark men det har inte gett något, säger Kerstin.

En del nätverk på sociala medier finns kvar, gruppen på Facebook ska väckas till liv med ett nytt namn.

– Vi ska samla oss nu. Jag har deppat över hur det har blivit men jag är lika beslutsam nu som jag var när vi startade Hjälp Tiggare i Lund. Går vi samman så händer det, säger Joakim.

Nya nätverket för romers rättigheter i Lund vill samla alla som vill hjälpa till. En början blir via Facebook.

Nya nätverket för romers rättigheter i Lund vill samla alla som vill hjälpa till. En början blir via Facebook. Foto: Fredrik Magnusson

Publicerad 14 July 2019 00:00