Kritik från Socialdemokraterna i kommunstyrelsens arbetsutskott efter beslut som rör trafikutbyggnad för kollektivtrafiken på Klostergården.

Kritik från Socialdemokraterna i kommunstyrelsens arbetsutskott efter beslut som rör trafikutbyggnad för kollektivtrafiken på Klostergården. Foto: Fredrik Magnusson

S i Lund: "Vi litar inte på Skånetrafiken längre"

Vill skriva avtal innan investeringar görs

LUND.

Socialdemokraterna (S) i Lund är kritiska till att igångsättningstillstånd för trafikanläggningar på Klostergården gått igenom i kommunstyrelsens arbetsutskott. S ville ha ett avtal med regionen för att garantera den framtida trafiken. "Vi litar inte på Skånetrafiken längre", säger Anders Almgren (S).

Av
Fredrik Magnusson

Tidigare i våras las planerna på en rondell och ombyggen på Klostergården på is efter det att Region Skåne bland annat dragit in delar av busslinje 3 som går till Stångby. Kommunen har där investerat pengar så sent som 2017.

– Vi har genom åren haft ett väldigt gott samarbete med Skånetrafiken. Det har helt enkelt inte behövts skrivas några avtal för alla har hedrat det vi kommit överens om. Sedan i höstas är läget ett annat, och beskeden kom som en kalldusch. Att bygga bussgator som sedan inte används är kapitalförstöring, säger Anders Almgren (S).

– Jag är mycket kritisk till att Skånetrafiken gör neddragningar i Lunds kollektivtrafik. Men när Anders Almgren (S) styrde kommunen i fyra år såg han till att inte ett enda avtal tecknades. Inte ens när kommunen gjorde stora investeringar för att säkra fortsatt busstrafik till Stångby och Vallkärra såg förra rödgröna styret till att detta fanns reglerat i avtal, säger Philip Sandberg (L), som är kommunstyrelsens ordförande och fortsätter:

– Dessutom kan medfinansieringen vi får från staten på över 3 miljoner kronor hotas av omsvängningen från S. Denna satsning skulle bland annat gå till att underlätta tillgängligheten för funktionshindrade och minska restiden för boende på Klostergården. Att Anders Almgren kommer dragandes med detta nu när arvet från hans tid är en ekonomi körd i botten och obefintliga avtal blir väldigt märkligt

S vill nu ha ett avtal för att inte investera pengar på något som inte kommer att användas i framtiden. Ombyggnaden på Klostergården beräknas kosta omkring sju miljoner kronor, där kommunen står för hälften. När kommunstyrelsens arbetsutskott hade igångsättningstillståndet uppe för beslut gick det igenom.

– Vi tycker vi måste stå kvar vid vad vi sagt, och var överens om. Det måste vara avtal som gäller av den anledningen att det inte går att lita på Skånetrafiken. Det måste också ses i ljuset av den inriktning som Skånetrafiken nu slagit in på, att minska möjligheterna till resor med kollektivtrafik.

Ärendet avgörs på kommunstyrelsens sammanträde den 14 augusti.

Publicerad 15 July 2019 00:00