Jennifer Abdulahad och Oliver Titikic.

Jennifer Abdulahad och Oliver Titikic. Foto. Louise Persson

Juridikstudenter vann mot företagsjätten: "Känns helt otroligt"

Parets första process i domstol

LUND/HELSINGBORG. När juridikstudenterna Jennifer Abdulahad och Oliver Titikic tillsammans startade juristbyrån Aurix var målet att finnas där och slåss för de små företagen. Ett knappt år efter starten kan de nu stoltsera med att ha vunnit sin första rättsliga process i domstol mot energidrycksjätten Red Bull. "Det är helt otroligt. Det här betyder så mycket både för oss och vår klient".

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

Det var i början av året som energidrycksjätten Red Bull stämde den betydligt mindre konkurrenten Tiger King på 250 000 kronor för varumärkesintrång då de ansåg att deras burkar var alldeles för lika deras egna.

Då Tiger King inte ansåg att de gjort något fel och därför inte gick med på någon förlikning inleddes en rättslig process mellan de två företagen.

Red Bull företräddes av jurister från det globala företagets stab, medan Tiger King valde att anlita Jennifer Abdulahad, 21 och Oliver Titikic, 24, två juridikstudenter med en nystartad liten firma.

– Vi hade tidigare företrätt dem i några mindre ärenden. De hade fått förtroende för oss och ville inte att någon annan skulle företräda dem, berättade Jennifer Abdulahad för Lokaltidingen i en tidigare intervju.

Trots brist på erfarenhet av att driva processer i domstol tackade det unga paret ja till utmaningen med allt vad det innebar.

– Det har varit tufft under processens gång, men vi har tagit hjälp av våra professorer där det behövts, säger Jennifer Abdulahad.

Processen har pågått under våren och i dagarna föll domen.

Enligt patent- och marknadsdomstolen har Tiger King inte gjort något varumärkesintrång. Domstolen avslår därmed käromålen och ålägger Red Bull att betala samtliga av Tiger Kings kostnader i samband med rättegången.

– Det känns overkligt. Framförallt att det är mot en sådan stor aktör. Vårt mål när vi startade firman var att kunna hjälpa "the underdogs", vilket vi verkligen gjort här. Vi vill finnas till hands för mindre företag där juridiken ska kunna vara ett hjälpmedel och inte en kostnad, säger Oliver Titikic.

Att vid så unga åldrar och innan man de ens avslutat sina juridikstudier, kunna sätta en vinst mot ett globalt företag på meritlistan smäller minst sagt högt.

– Det är verkligen en kickstart om man säger så. Nu ska det bli kul att se vad som händer efter examen. säger Jennifer Abdulahad, som efter sin nyvunna erfarenhet valt att inrikta sig på affärsjuridik.

– Det kommer vara en rolig och fin milstolpe som vi alltid kommer bära med oss, säger Oliver Titikic.

Vad tror ni var er styrka i det här?

– Red Bull trodde att de skulle kunna köra sin skrämselteknik och få oss på fall, men vi har under hela processen litat på juridiken och vågat vara oss själva, säger Oliver Titikic.

Publicerad 19 July 2019 00:00