Lundabon Hugo Eberhard med sin guldmedalj.

Lundabon Hugo Eberhard med sin guldmedalj. Foto: Privat

Hugo räknade hem OS-guld i matematik

Den 19-årige Lundabon tävlade i IMO för Sverige

LUND.

Lund har fått en ny OS-guldmedaljör – i matematik. Det är 19-årige Hugo Eberhard som för några veckor sedan kammade hem medaljen i det som kallas matematikens olympiska spel.

Av
Mattias Grenholm

Tävlingen International mathematical olympiad, IMO, pågick 11-22 juli i den engelska staden Bath med 621 deltagare från 112 länder. Tävlingen är för gymnasieelever, har hållits sedan 1959 och ses allmänt som matematikens OS.

Från Sverige var det sex tävlande i år och resultatet blev ett guld, ett brons och tre "honourable mentions". Genom att ta full pott på fem av sex problemlösningsuppgifter tog Lundabon Hugo Eberhard guld, liksom 52 övriga deltagare. Därmed fick Sverige en guldmedaljör för andra året i rad – annars får man gå tillbaka till 1990-talet för samma framgång.

– Jag deltog förra året med och fick silver då. Jag hoppades på bättre resultat i år men det gick ändå över förväntan, säger Hugo Eberhard.

Han har övat under lång tid för detta men ändå säger han att dagsformen kan vara avgörande.

– Strax innan var jag nervös men när problemlösningen började släppte det. Det är knepiga och svåra frågor, man får alla fakta men sedan gäller det att vara kreativ och vända och vrida på problemen för att hitta lösningen, säger han.

Hans intresse för matematik väcktes tidigt i skolan och tog fart när han började tävla i sjätte klass. Förberedelserna för sommarens tävling började i höstas med nationella uttagningstävlingar, matteläger och korrespondansuppgifter.

– Bland det roligaste med detta är alla man träffar. Man lär känna varandra bra och vi umgås på läger och tävlingar.

Hugo Eberhard gick ut Lars-Erik Larsson-gymnasiet i våras så nu är det slut med denna typ av tävlingar.

– Framtidsplanen är att satsa på matte i någon form. Jag har sökt till matematikutbildning i Cambridge men kommer jag inte in där vill jag läsa teknisk matematik här i Lund, säger han.

Publicerad 31 July 2019 07:00