Björn Källs foto på nedskräpningen tog skruv och Philip Sandberg kontaktade Riksbyggen som omedelbart städade upp.

Björn Källs foto på nedskräpningen tog skruv och Philip Sandberg kontaktade Riksbyggen som omedelbart städade upp. Foto: Björn Käll

Sopor blev liggande i månader – fastighetsägarna visste inget

Bybo kontaktade ks-ordförande Philip Sandberg som agerade

GENARP.

Genarpsborna Björn Käll och hans fru hade retat sig på sopberget vid de nybyggda husen i norra byn i flera månader. Men när Björn skickade en bild på hur det ser ut till kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg tog det bara en dag innan fastighetsägaren Riksbyggen hade åtgärdat problemet.

Av
Mattias Grenholm

De 16 parhusen med 32 lägenheter i norra delen av Genarp håller fortfarande på att byggas färdigt. Bostäderna har byggts av Veidekke, ägs av Riksbyggen och hyrs av Lunds kommun för boende till nyanlända familjer med uppehållstillstånd.

Än så länge har hälften av lägenheterna hyresgäster – men sopkärlen har långt ifrån räckt till för dem.

– Det har sett illa ut i två-tre månader. Min fru är ofta ute med hunden och hon blir upprörd, hon är väldigt rädd för råttor, säger Genarpsbon Björn Käll.

Han menar att kommunen inte tömmer soporna tillräckligt ofta och att det uppenbarligen har varit alltför få kärl.

– Men även de boende har ju ett ansvar att kontakta hyresvärden om det ser ut så här, betonar han.

Björn Käll fotograferade de överfulla kärlen med sopor runt omkring och la upp bilden på sociala medier.

– Bilden blev som en bomb, jag undrar hur många samtal kommunen har fått om detta, säger han.

Dessutom kontaktade han i måndags kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L), skickade bilden till honom med frågan om vad som görs åt situationen.

– Jag reagerade starkt på bilden, detta är inte acceptabelt och ser grisigt ut. Det är för få kärl och både fastighetsägaren och de boende själva har ansvar för en fungerande sophantering, säger Philip Sandberg.

Han tog i sin tur omedelbart kontakt med fastighetsägaren Riksbyggen som lovade att omedelbart ta tag i sopproblemet.

– När kommunen hyr där så förväntar vi oss naturligtvis att allt ska fungera – och så här ska det inte se ut. Men det glädjer mig att fastighetsägaren tog tag i detta direkt, säger Philip Sandberg.

På Riksbyggen säger man att de inte har blivit uppmärksammade på sopproblemen förrän nu.

– Vi åtgärdade detta direkt och har nu städat upp och satt dit fler kärl och containrar. Vi tar naturligtvis till oss av detta och får anpassa antalet kärl vartefter fler familjer flyttar in, säger Helena Fremle, marknadsområdeschef för södra Skåne på Riksbyggen.

Publicerad 06 August 2019 00:00