Freya Orban blev

Freya Orban blev "bergtagen" för tre år sedan när hon blev uttagen till ett läger i skyrunning Foto: Brice Ferre

Freya är "bergtagen" – springer tusen meter upp till toppen

22-åringen har deltagit i ungdoms-VM i skyrunning i Italien

LUND.

Freya Orban från Lund har en extrem passion: att springa uppför höga berg så fort hon kan. Eftersom Sankt Hans backar inte är utmanande nog har hon i helgen deltagit i ungdoms-VM i skyrunning i Italien – 1 000 meter rakt upp på toppen.

Av
Mattias Grenholm

22-åriga Freya Orban är friidrottare sedan många år och sprang mycket medel- och långdistans innan. Hon älskade redan då att springa i terräng och Skrylleskogen utanför Dalby var en favoritplats.

För tre år sedan blev hon uttagen till ett veckoläger i Tyskland med Salomon Running Academy och blev tagen av skyrunning – terränglöpning upp för branta berg.

– Då blev jag fast och känner att bergen drar i mig. Det var fascinerande att stå på Tysklands högsta bergstopp Zugspitze nära 3 000 meter över havet och tänka att hit upp har jag sprungit helt för egen maskin, säger hon på telefon från Rom.

I helgen har hon deltagit i ungdoms-VM i skyrunning i italienska Gran Sasso. Två stenhårda lopp uppför, och nedför, 1 000 meter höga bergstoppar. Det första loppet i fredags var 3,5 kilometer i distans med en kilometers stigning.

– Det var väldigt brant och tog runt en timme att springa. Vid start var det 37 grader varmt, halvvägs upp började det blåsa på rejält, sedan kom en hagelstorm och på toppen var det superkallt med både storm och åska, säger Freya Orban.

Freya Orban har speciella terrängskor med dobbar för att behålla greppet i branterna.

Freya Orban har speciella terrängskor med dobbar för att behålla greppet i branterna. Foto: Brice Ferre

Pulsen ligger på nästan max under dessa lopp, säger hon, och efter halva sträckan fick hon lite problem med magkramp.

– Söndagens lopp på 23 kilometer passade mig mycket bättre eftersom jag är uthållig. Jag i mål på en 18:e plats bland 200 startande. Det var en väldigt häftig upplevelse.

Det längre loppet började med samma backe som det kortare, sedan följde en ännu brantare backe och en del nedförslöpningar.

– Jag har lärt mig mycket av de här loppen. Nu ska jag lägga fokus på att träna explosivitet och så måste vaderna bli starkare – ibland hoppar man nästan upp för berget.

Tricket i nedförsbackarna är att inte bromsa. På fötterna har hon särskilda terrängskor med dobbar.

– Men man måste vara hårt koncentrerad hela tiden och inte titta sig för mycket omkring. Jag hade mitt mantra "fokus på fötterna, fokus på fötterna" under 1 500 meter rakt ner.

Redan kommande helg ska hon springa i Schweiz igen: ett lopp som startar på 1 500 meters höjd och slutar på 3 000 meter över havet.

– Då måste man åka ner några dagar i förväg så man hinner acklimatisera sig till de höga höjderna, säger hon.

Skyrunning är en relativt liten sport och bara ett fåtal löpare är professionella. Freya Orban avslutade i våras sin utbildning på biomedicinprogrammet på Lunds universitet och det är det hon tänker arbeta med i framtiden.

– Men nu tar jag ett sabbatsår för att satsa på skyrunning, säger hon.

Publicerad 07 August 2019 07:00