Lunds kommunpolis Joakim Nyberg.

Lunds kommunpolis Joakim Nyberg. Arkivfoto: Fredrik Magnusson

Stökig sommar i byarna – många bilar vandaliserade

Polisen prioriterar Södra Sandby och Veberöd

LUND.

Det har varit en stökig sommar i Veberöd och Södra Sandby – fast på olika sätt. Veberöds ungdomar har ägnat sig åt nattliga "buskörningar" medan de unga i Sandby har vandaliserat, senast i förra helgen då 14 anmälningar gjordes om skadegörelse på bilar. "Vi har varit mycket på plats", säger kommunpolis Joakim Nyberg.

Av
Mattias Grenholm

Lundapolisen har haft att stå i under sommaren. Förutom alla bilbränder i själva Lund – "Vi håller på och undersöker samband mellan dessa och dem i Kävlinge där två anhölls", säger Joakim Nyberg – har det varit en hel del stök i Veberöd och Södra Sandby.

– Det rör sig om lokala ungdomar som är ute sent om nätterna. Det har bubblat lite grann, kan man säga, med nattliga tjuvbad i Sandbybadet och en del vandalisering på Killebäckskolan, och så nu de 14 anmälda bilvandaliseringarna i förra helgen, säger Joakim Nyberg.

Även i Veberöd har de unga varit i farten nattetid.

– Där har det mest rört sig om buskörningar. Det är i högsta grad trafikfarligt så vi har skrivit ut en del böter för fortkörning.

I andra mindre byar i östra delarna av kommunen har det varit en lugn sommar, så varför just Södra Sandby och Veberöd har varit stökiga har han inget svar på.

– Men vi prioriterar platser där det händer saker och visar vår närvaro tillsammans med kommunens väktare, Fältgruppen och lokala nattvandrare. Vi har också kontinuerliga möten med kommunen då vi analyserar läget.

– I övrigt kan man rikta en vädjan till de unga om att ta det lugnt och till deras föräldrar att hålla koll på vad barnen tar sig för, säger Joakim Nyberg.

Publicerad 09 August 2019 10:23