Katja Bröms och Julia Jacobsson diskuterar på vilka villkor man kan hyra ut sitt extrarum.

Katja Bröms och Julia Jacobsson diskuterar på vilka villkor man kan hyra ut sitt extrarum. Foto: Mattias Grenholm

Soffan på plats på Stortorget

BoPoolens årliga kampanj för bostadslösa studenter är igång

LUND.

BoPoolens soffkampanj drog igång publikt i torsdags med värvning av uthyrare på Stortorget. Med sig hade de den sedavanliga soffan – fast ny för året eftersom den gamla stals under förra årets kampanj.

Av
Mattias Grenholm

BoPoolen är studentkårernas bostadsförmedling för andrahandsuthyrning. Sedan ett antal år har sätter de igång sin soffkampanj i augusti för att förmå dem med större bostadsytor att åtminstone tillfälligt hyra ut sin extrasoffa till nya studenter.

– I första hand gäller det de internationella studenterna som kanske inte hunnit ordna med mer permanent boende förrän en bit in i terminen. När de kommer till Lund på Arrival day den 20 augusti kan vi förhoppningsvis förmedla ett antal soffor – vårt ambition är hundra, säger Katja Bröms, projektledare på BoPoolen.

Hon rekommenderar studenter att vara försiktiga i sitt bostadssökande då det finns de som inte har ärliga avsikter.

– Det förekommer bedrägerier och man ska aldrig skicka en deposition till någon okänd innan man sett boendet. Vi granskar alla annonser som läggs in på vår hemsida för att se att det finns en koppling mellan hyresvärden och adressen som hyrs ut. Vi rekommenderar även att hyran för ett möblerat studentrum bör ligga på runt 3 500 kronor/månad, säger hon.

Katja Bröms berättar att Lundabor som tidigare hyrt ut sin soffa för ett tag har fått vänner för livet och har till exempel berättat om inbjudningar till bröllop i Tjeckien flera år senare.

– En dam här i stan brukar ha 4-5 studenter boende hos sig varje år, hon har som ett litet kollektiv hemma.

Soffkampanjen fortsätter nu och soffan får stå kvar tillsammans med information.

Soffkampanjen fortsätter nu och soffan får stå kvar tillsammans med information. Foto: Mattias Grenholm

Julia Jacobsson pluggar i Växjö men har en lägenhet i Lund med ett extrarum hon kan tänka sig hyra ut.

– Ja, jag vill absolut inte göra mig av med den för jag kommer antagligen flytta hem igen efter studierna, säger hon och tar emot en lapp med information från Katja Bröms.

Under kampanjen på Stortorget kommer Julia Carldén och Alice Idéhn förbi. De är ordförande respektive vice ordförande i Kuratorskollegiet och kan berätta att det ännu inte är fullbokat på alla nationskorridorer.

– Är man ny student ska man absolut kontakta de olika nationerna, de sparar alltid en del rum för novischer, säger de.

Kampanjen fortsätter nu och soffan får stå kvar på Stortorget tillsammans med en affisch med information till hugade soffägare.

– Ja, eller vi får se hur länge soffan står kvar. Förra året stals den, kanske av en student som tog det hela bokstavligt. Eller så finns den som trofé i någon studentkorridor, skrattar Katja Bröms.

Publicerad 10 August 2019 07:00