Psykiatern skrev ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till kvinnan.

Psykiatern skrev ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till kvinnan. Foto: Arkiv/Adobe stock

Läkare skrev ut 5 000 tabletter till kvinnlig missbrukare

"Grovt oskickligt" enligt psykiatriledningen

Av
Mattias Grenholm

LUND. I slutet av juli skickade en anhörig till en kvinna med missbruksproblem in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. I anmälan uttryckte den anhörige sin oro för kvinnans liv eftersom hon under tre månader fått nära 5 000 tabletter, vissa av dem narkotikaklassade, utskrivna av en läkare inom psykiatrin i Lund.

Efter anmälan kallades läkaren till ett möte med ledningen för vuxenpsykiatrin i Lund för att förklara varför så många tabletter skrivits ut på så kort tid. Anledningen var enligt läkaren att kvinnan hade blivit rånad två gånger under perioden och då blivit av med de utskrivna tabletterna – därför skrev han ut fler recept. Läkaren uppger att han inte misstänkte att kvinnan var missbrukare.

Chefsöverläkaren skriver i sin utredning att det "sammanfattningsvis är grovt oskickligt av läkaren att skriva ut de mängder beroendefra,kallande farmaka han gjort". Detta är Sydsvenskan först med att rapportera.

Nu ska IVO avgöra om ärendet ska skickas vidare till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som till exempel tar beslut om läkarens legitimation ska återkallas.

Publicerad 12 August 2019 10:30