Stoppa nedskärningarna på skolorna i Lund, uppmanar det Lundaförslag som fått flest röster. På bilden Byaskolan i Södra Sandby.

Stoppa nedskärningarna på skolorna i Lund, uppmanar det Lundaförslag som fått flest röster. På bilden Byaskolan i Södra Sandby. Foto: Google streetview

Rekordmånga vill stoppa sparkrav på skolan

Lundaförslaget har stöd från över 2 000 personer

LUND.

"Stoppa nedskärningarna på skolorna i Lund!" Så lyder rubriken på det Lundaförslag som fått överlägset flest röster sedan modellen ersatte det gamla Medborgarförslaget i april 2017. Nu blir upp till politikerna att ompröva budgeten eller inte.

Av
Mattias Grenholm

Förslaget lades av Eva Roslund från Södra Sandby den 7 juni i år och när 60 dagar hade passerat den 5 augusti hade 2 016 personer lagt sin röst på det.

Det är Lunds kommuns senaste budget som är ämnet för förslaget. Det Eva Roslund fokuserar på är att fullmäktige har lagt ett sparbeting på cirka 135 miljoner kronor på grundskolan, samtidigt som man satsar stora summor på en utredning av ett femte kommunalt gymnasium, på en spårväg "som få av kommunens invånare kommer att använda", på glasade fasader på Stadshallen samt en kommande tågstation på Klostergården – "en ekonomisk missräkning".

Förslagslämnaren undrar även hur politikerna tänkt när de bestämt att kommunen ska gå med en vinst på 2 procent av budgeten för framtida investeringar. Retoriskt skriver hon: "Ähum. Vilken är den bästa investeringen tro?"

Förslaget summeras med en uppmaning till Lunds politiker att göra om budgeten för att rädda framtiden "som ju är våra barn!!!"

Med 2 016 röster är detta det Lundaförslag som fått överlägset flest röster, fler än dubbelt så många som ett förslag i våras om att låta Rögleskogen bli en del av Skryllereservatet.

De Lundaförslag som får fler än 100 röster tas upp i någon kommunal nämnd, eller i fullmäktige, för handläggning och beslut. Vilket möte som tar sig an detta förslag, och när, återstår att se.

Publicerad 13 August 2019 07:00