Fritidsbanlen och Sebastian Sjöholm tar gärna emot fler saker som du vill skänka. Under Kulturnatten finns det en chans att kika in i lokalerna på Bankgatan, men inte låna.

Fritidsbanlen och Sebastian Sjöholm tar gärna emot fler saker som du vill skänka. Under Kulturnatten finns det en chans att kika in i lokalerna på Bankgatan, men inte låna. Foto: Fredrik Magnusson

Sökes: Fler insättningar till fritidsbanken

Öppnar den 1 oktober – smygöppning på Kulturnatten

LUND.

Fritidsbanken i Lund är under uppbyggnad och den 1 oktober ska det gå att låna sport- och friluftsutrustning gratis, men banken tar gärna emot fler insättningar.

Av
Fredrik Magnusson

Konceptet med fritidsbanken är ganska enkelt. Gammal sport- och friluftsutrustning lånas ut gratis till alla som vill låna. Prylarna som lånas ut skänks av privatpersoner, inget köps in.

– Det finns liknande verksamhet på drygt 100 olika ställen redan. Allt handlar om att underlätta för en mer aktiv fritid men också om återbrukstanken, säger Sebastian Sjöholm, som är verksamhetsledare.

Lokalerna kommer att ligga, passande nog, på Bankgatan i centrala Lund. Lånen är på två veckor och det är öppet för alla. Under sommaren har Lundabor kunnat skänka utrustning via bland annat återvinningsstationer på Gunnesbo och Gastelyckan. Det kommer fortsätta men fritidsbanken kan ta emot på plats eller komma ut till den som hör av sig.

– Du behöver inte tänka på vilket skick utrusningen är i, vi avgör vad som går att använda och det som ska kastas ser vi till att det hamnar rätt i återvinningen.

Sebastian Sjöholm tar gärna emot fler saker som du vill skänka till fritidsbanken i Lund. Den 1 oktober öppnar verksamheten.

Sebastian Sjöholm tar gärna emot fler saker som du vill skänka till fritidsbanken i Lund. Den 1 oktober öppnar verksamheten. Foto: Fredrik Magnusson

I skrivande stund har banken fått in drygt 1 000 olika artiklar, allt från skridskor och pjäxor till sällskapsspel, golfklubbor och fiskeutrusning.

– Det mest unika vi fått in än så länge är ett bowlingklot, en värja och varpor. Det är roligt att se vad folk tycker passar in som sport och fritid.

I lokalen på Bankgatan ska allt finnas samlat och tanken är att det ska finnas klassuppsättningar av vissa saker att låna ut. Under Kulturnatten den 21 september finns en chans att besöka banken, men inte att låna. Däremot går det fint att skänka saker då. Den 1 oktober öppnar verksamheten upp, oavsett om målet med 2 000 olika prylar inte är nått. Kontakt med fritidsbanken kan du få via Facebook eller kommunens hemsida.

Publicerad 09 September 2019 14:42