Christian Dahlman, professor och redaktör, med Linnea Wegerstad, universitetslektor, i studion.

Christian Dahlman, professor och redaktör, med Linnea Wegerstad, universitetslektor, i studion. Foto: Juridiska fakulteten Lunds universitet

Juridiska fakulteten startar rättsfallspodd

Öppet Fall tittar på juridiken bakom

Av
Fredrik Magnusson

LUND. Juridiska fakulteten vid Lunds universitet släpper en podcast som granskar några av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall. I podden "Öppet fall" ska bland annat rättegångarna mot Thomas Quick behandlas.

– Vi öppnar upp nya och gamla rättsfall och granskar på ett öppet och förutsättningslöst sätt domarna och utredningarna, säger Christian Dahlman, som är professor i allmän rättslära och redaktör för podden, i ett pressmeddelande.

Redaktionen består av forskare och lärare inom bland annat straffrätt, rättshistoria, bevisvärdering och civilrätt.

– Vi kommer att diskutera domstolarnas bedömning, och sätta in fallen i ett störa samhällshistoriskt sammanhang, säger Christian Dahlman.

Det kommer att bli ett rättsfall varje månad under hösten. Först ut är ”Fallet Thomas Quick” i fyra avsnitt på cirka en timma vardera.

Övriga avsnitt i första säsongen behandlar ”Harry Scheins testamente” (oktober), ”Högbroforsmålet – rättegången efter Kreugerkraschen” (november) och ”Kulturprofilen” (december).

Podcasten Öppet fall släpps tisdagen den 10 september via de större podcastnätverken, med ett nytt rättsfall som släpps den 10:e varje månad.

Publicerad 10 September 2019 11:02