Anna Alemo

Anna Alemo Foto: Fredrik Magnusson

Skrivardrömmen glömdes bort – 30 år senare kommer debuten

Anna Alemo debuterar med släpp på bokmässan

LUND. Anna Alemo drömde redan i mellanstadiet om att skriva. På högstadiet fick drömmen sig en törn av en lärare och glömdes bort. Nu, 30 år senare, ger Anna ut sin första roman.

Av
Fredrik Magnusson

– På mellanstadiet uppmuntrades jag verkligen att skriva men på högstadiet kom det ingen uppmuntran. Det var väl ingen direkt kritik mot det jag skrev, mer att jag skulle göra annorlunda, säger Anna på frågan om hur skrivdrömmen fick nytt liv när hon fyllde 40 år.

Drömmen var just en dröm väldigt länge.

– Jag tänkte att jag borde försöka skriva, så har jag iallafall försökt.

Hon delade inte drömmen med någon, först när kontrakt var påskrivet för hennes debutroman "Emmas nya liv", fick nära vänner och släkt reda på att hon skrev.

Manuset skickade hon till en mängd förlag.

– Jag fick väldigt många "tack, men nej tack", men ett mindre förslag gav bra feedback på manuset.

Anna arbetade om manuset men när hon var klar hade förlaget bestämt sig för att lägga ned. Hon skickade till andra förlag. Nu släpps boken i samband med bokmässan på förlaget Nicole Publishing.

– Det känns jättekonstigt. Jag har publicerat några noveller tidigare. Det blir första gången jag är på bokmässan också.

Anna skriver under pseudonym, Alemo är hennes morföräldrars efternamn.

– Jag vill helst sitta hemma och skriva, att vara ute och prata om boken får Anna Alemo sköta.

"Emmas nya liv" är en feelgoodroman. En genre som är på frammarsch i Sverige.

– Boken utspelar sig med Lund som kuliss och handlar om Emma. Hon blir lämnad av sin man och träffar en yngre man som sysslar med musik. Jag gillar böcker du kan plocka upp och läsa ett par sidor av när du har tid, inte behöva bläddra för att förstå vem som är vem.

Anna är född och uppvuxen i Lund och bor kvar där. Hemma försöker hon stjäla tid till skrivandet.

– Vi har fem barn i familjen och två hundar. Skrivandet har jag skött tidigt på morgonen och sent på kvällen. Nu känns det som jag har ett bar skäl att säga att jag måste få tid att skriva.

Och skriva har Anna gjort. I väntan på svar om debutromanen skrev Anna en uppföljare.

– Jag tänker det ska bli en trilogi men jag kunde inte skicka ut manus på den andra boken när den första inte var publicerad.

Skrivandet fick sig en törn på högstadiet men nu har det lossnat för Anna Alemo.

Skrivandet fick sig en törn på högstadiet men nu har det lossnat för Anna Alemo. Foto: Fredrik Magnusson

Anna skrev mer, två råmanus till på romaner är klara. Lägg till ett par noveller, så börjar Annas passion för skrivande synas på allvar.

– Att skriva är min dröm, största drömmen är att göra det på heltid men ett delmål är att kunna gå ned i arbetstid för att skriva mer.

Är du nyfiken på Anna Alemos bok kan du anmäla dig till hennes releasefest på Grand den 17 oktober. Du hittar information på Facebook.

Publicerad 10 September 2019 00:00