Kommunstyrelsens ordförande skriver till finansministern.

Kommunstyrelsens ordförande skriver till finansministern. Foto: Fredrik Magnusson

Philip Sandberg skriver till finansministern – Lund kan förlora 25 miljoner

Förslag om förändring i utjämningssystemet

LUND.

Kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) skriver till finansminister Magdalena Andersson (S) med anledning av förslag kring det kommunala utjämningssystemet. För Lunds del handlar det om 25 miljoner kronor redan till årsskiftet.

Av
Fredrik Magnusson

I brevet skriver Sandberg " Den senaste förändringen, som trädde i kraft år 2014 och infördes under en femårsperiod, innebar för Lunds del 136 miljoner kronor i ökade kostnader. Med regeringens förslag ökar Lunds kostnader med ytterligare cirka 25 miljoner kronor".

– Att genomföra en sådan här förändring med mindre än fyra månaders varsel, när Lund och många andra kommuner redan antagit budgeten för nästa år, skulle vara direkt oansvarigt, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund, i ett pressutskick och fortsätter:

Philip Sandberg (L)

Philip Sandberg (L) Foto: Lunds kommun

– För att alla kommuner ska ha möjlighet att erbjuda en likvärdig skolgång, vård på lika villkor och en omsorg att lita på, behövs ett kommunalt utjämningssystem. Samtidigt kan ett sådant system inte utformas så att det förhindrar utvecklingen för kommuner som Lund som står inför stora investeringsbehov på grund av en växande befolkning. Då blir alla förlorare, fortsätter Philip Sandberg (L).

Philip Sandberg avslutar brevet med en uppmaning om att förpassa förslaget till papperskorgen men också med en uppmaning om att öka statsbidragen som kan kompensera kommuner i Lunds situation för ökade kostnader inom framförallt skolan och omsorgen om det skulle bli verklighet.

  • I det fall staten ändå går vidare med förslaget bör ökade statsbidrag kompensera kommuner i Lunds situation för ökade kostnader inom framförallt skolan och omsorgen, avslutar Philip Sandberg (L).

Publicerad 11 September 2019 14:58