Svanen öppnar igen.

Svanen öppnar igen. Foto: Fredrik Magnusson

Enda apoteket med egen fanclub öppnar igen

Svanen slår upp dörrarna efter sommaren

LUND.

Apoteket Svanen i Lund öppnar igen efter att ha haft sommarstängt. Engagemanget från Lundaborna fick Apoteket AB att ändra sig om nedläggning men nu krävs det att folk handlar där.

Av
Fredrik Magnusson

Det var en hel del protester under våren när det blev känt att Svanen skulle lägga ned. Det hela handlade om lönsamhetsproblem.

– Vi såg ett enormt engagemang och det är världens enda apotek med egen fanclub. De värdena ville vi behålla så vi omprövade beslutet, säger Markus Sjöqvist, kommunikationschef på Apoteket AB.

Under maj månad låg också lönsamheten 70 procent bättre än vad den gjort tidigare och det är på de nivåerna som de måste ligga, även i framtiden.

– Vi hoppas Lundaborna fortsätter att gå dit, samtidigt så kräver det att vi förtjänar att kunderna kommer. Vi hoppas att Svanen blir valet när alla ska handla sin medicin. Långsiktigt går det inte att driva en näringsverksamhet med förlust.

Samtidigt som Svanen öppnar fortsätter samtal med intressenter runt omkring.

– Främst ville vi ha butiken startklar, och där är vi nu. Nu får vi titta på vad vi kan göra av Svanen. Det är Nordens äldsta apotek och vi tittar på samarbeten med universitet, föreningsliv och patientföreningar. Det är mycket mer än ett standardapotek.

Svanen öppnar den 16 september.

Publicerad 12 September 2019 00:00