Foto: Henrik Hulander

Månteatern gräver på månens baksida

Ensemblen och regissör har arbetat fram föreställningen

Av
Fredrik Magnusson

LUND. Månteatern är aktuella med sin nya uppsättning "Utgrävningar på månens baksida". En helt ny pjäs som regissören Pelle Öhlund arbetat fram tillsammans med Månteaterns ensemble.

– Arbetet började redan för ett och ett halvt år sedan när jag träffade teaterns konstnärliga ledare som berättade om en pågående tematik kring brytpunkter som teatern arbetade med. Jag fick genast en mängd bilder i huvudet, både brytpunkter hos oss människor men också i de globala frågorna, säger Pelle Öhlund.

Tillsammans med ensemblen har föreställningen vuxit fram genom workshops. Olika tillfällen har fokuserat på olika saker som form, musik och bilder.

– Vi har haft tydliga riktlinjer med att det skulle bli en föreställning som har premiär nu och skulle ha en viss publik. Hela tiden har vi arbetat med delmål och vid varje workshop har vi kommit fram till något.

Föreställningen beskrivs som "en poetisk, humoristisk och undersökande föreställning om mänskligheten och relationen till vår omvärld" och riktar sig till publik från sex år.

Tekniken som använts för att hitta berättelsen kallas devising. Pelle och ensemblen har tudugare arbetat på samma sätt när de gjorde en pjäs med utgångspunkt från Stina Wirséns böcker om "Vem".

– Som regissör är du van att ha kontroll och alla tycker det är läskigt att släppa på det men jag och ensemblen har en tillit till varandra och känner en trygghet som gör att detta blir möjligt.

"Utgrävningar på månens baksida" spelas under Kulturnatten den 21 september med fritt inträde, bara att hämta biljett i förväg. Den kommer sedan att spelas för skolbarn och den 29 september är det en offentlig föreställning.

Publicerad 19 September 2019 00:00