Nea och hennes föräldrar Mattias och Karima hoppas få en ursäkt från Lunds kommun, men hittills har det varit tyst.

Nea och hennes föräldrar Mattias och Karima hoppas få en ursäkt från Lunds kommun, men hittills har det varit tyst. Foto: Privat

Fyraåriga Neas finger slets av i rutschkana – felet hittat på fler platser

Anmäler tillverkaren till konsumentverket

LUND.

Fyraåriga Nea har bara ett halvt finger på sin ena hand. Det efter att hon i somras fastnade i en defekt rutschkana i Stadsparken i Lund. Föräldrarna har nu hittat samma fel på flera rutschbanor av samma märke, något de anmält till Konsumentverket.

Av
Sanna Hjalmarsson Anja Degerholm

– Vi har begärt ut besiktningsprotokoll från andra kommuner som har rutschkanan och på flera ställen har det varit liknande problem, att träet har murknat. Det måste vara något fel i konstruktionen, säger Neas mamma Karima.

Rutschkanan i Stadsparken stängdes av efter olyckan.

Rutschkanan i Stadsparken stängdes av efter olyckan. Arkivfoto: Fredrik Magnusson

Tillverkaren är dock inte intresserad av att prata med föräldrarna utan hänvisar istället till Lunds kommun som köpt in rutschkanan. Även där är bemötande minst sagt svalt.

– De vill inte ens träffa oss. Vi fick till och med uppmaningen att i fortsättningen mejla till tekniska förvaltningens allmänna mejladress istället för direkt till de ansvariga. De är så trötta på oss och vill bara att vi ska lämna in vårt skadeståndsanspråk så att de kan gå vidare till sitt försäkringsbolag.

Men för familjen handlar det inte om att få ersättning utan få en försäkran om att det inte händer igen – och få upprättelse.

– Nea är 4,5 år, det är inte så komplicerat, hon vill bara ha en ursäkt, säger Karima.

– Ska ett barn behöva bli av med ett finger innan det händer något? De borde ha koll på vad de köper in från början. Det här hade inte behövt hända.

Karima berättar att Nea trots omständigheter mår bra. Fingret har läkt även om det tagit lite tid. Ett nagelanlag som växt ut måste dock opereras.

– Läkarna tror att fingret kommer att få tillbaka full rörlighet, men det är kortare och vi kommer behöva jobba med rehab, enkla saker som hur man knäpper knappar.

– Vi märker också att händelsen har satt spår. Nea blir till exempel livrädd när någon skadat sig och fick panik när hennes lillebror hade skadat sitt finger. Vi vet inte heller hur det här påverkar Neas framtid. Kommer hon kunna jobba med det hon vill? Det är många frågetecken, säger Karima.

Toppen på Neas pekfinger slets av efter att ha fastnat i en glipa i rutschkanan.

Toppen på Neas pekfinger slets av efter att ha fastnat i en glipa i rutschkanan. Foto: Privat

Nu hoppas alltså familjen att Konsumentverket ska granska tillverkaren Monstrum och deras rutschkana av modellen Lux.

Lokaltidningen har utan framgång sökt Lars Brobeck, parkintendent på Lunds kommun, för en kommentar om vad som gjorts efter olyckan.

Flera skruvar saknades

Efter olyckan den 3 juli spärrades rutschkanan av och en kontroll visade att det fattades flera skruvar mellan plåten och sargen.

Lunds kommun gjorde tillsammans med leverantören en besiktning av rutschkanan. Den visade att det troligen är brister i materialet i kombination med hög belastning som orsakat glipan mellan sargen och plåtkanten.

Kommunens lekplatser besiktigas en gång per år. Dessutom görs fyra funktionskontroller varje år och visuella kontroller varje vecka.

Vem som är ansvarig för olyckan ska utredas av kommunens försäkringsbolag.

Publicerad 20 September 2019 06:00