I augusti fick styrkan från Genarp rycka ut till Lund för att rädda en häst ur Höje å. På bilden till höger demonstrerar styrkeledaren Christopher Fredriksson hur några av de olika verktygen fungerar.

I augusti fick styrkan från Genarp rycka ut till Lund för att rädda en häst ur Höje å. På bilden till höger demonstrerar styrkeledaren Christopher Fredriksson hur några av de olika verktygen fungerar. Foto: Räddningstjänsten Syd/John Nordh

Brandmännen som är specialiserade på att hjälpa fyrbenta i nöd

Räddar djur i fem kommuner

GENARP.

Att rädda en 600 kilo tung häst som har gått ner sig i ett kärr är lättare sagt än gjort. På brandstationen i Genarp finns specialkunskapen. Varje år åker brandmännen ut på flera larm för att hjälpa fyrbenta i nöd.

Av
John Nordh

Deltidsbrandstationen i Genarp har haft djurräddning som specialområde i många år och är den enda stationen inom kommunerna i Räddningstjänsten Syd (Lund, Malmö, Burlöv, Eslöv och Kävlinge) som besitter specialkunskapen. Brandmännen på stationen i Genarp åker därför på larm som berör djur i alla fem kommunerna.

Enligt Jörgen Björk, styrkeledare, blir det mellan fem och tio larm per år. Oftast berör de hästar men ibland får brandmännen också rycka ut för att hjälpa kor.

– Larmen handlar ofta om hästar som har gått ner sig i kärr eller i åar, eller om hästar som har fastnat i hästtransporter. Men ibland får vi också rädda kor och för något år sedan räddade vi en hjort som hade fastnat i ett viltstängsel, säger han och fortsätter:

– En utryckningsstyrka är ofta redan på plats när vi anländer. De bistår sedan oss i arbetet.

För att hålla djurräddningskunskaperna uppdaterade genomför brandmännen en till två utbildningsdagar varje år där både teoretiska och praktiska moment genomförs. Under Lokaltidningens besök på brandstationen är Louise Karlsson, veterinär på distriktsveterinärerna i Flyinge, på plats för att utbilda brandmännen i hästens anatomi. Det är nämligen viktigt för dem att veta var och hur de kan lyfta djuret.

– Framför allt benen på en häst är viktiga att vara varsam med och på kor är juvren känslig, säger Louise Karlsson.

Brandmännen får också lära sig hur de, med hjälp av olika verktyg, kan hantera ett stort djur som är stressat. Hästar och kor som har gått ner sig är nämligen ofta riskfyllda uppdrag för både brandmännen och för djuret.

Specialkunskaperna är därför viktiga på en olycksplats och många gånger kan djuret räddas. Men ibland är det så svårt skadat att avlivning är det enda alternativet. Det beslutet tas då antingen av djurägaren eller av en veterinär.

– Det är en förlust varje gång ett djur måste avlivas, säger Jörgen Björk.

Styrkeledarna Christopher Fredriksson och Jörgen Björk visar upp verktygen.

Styrkeledarna Christopher Fredriksson och Jörgen Björk visar upp verktygen. Foto: John Nordh

Under en räddningsaktion är en häst ofta stressad och kan reagera på höga ljud, vilket kan bli farligt. Med ett par öronproppar modell XXL går det att lugna djuret.

Under en räddningsaktion är en häst ofta stressad och kan reagera på höga ljud, vilket kan bli farligt. Med ett par öronproppar modell XXL går det att lugna djuret. Foto: John Nordh

Louise Karlsson, veterinär på distriktsveterinärerna i Flyinge, utbildar brandmännen i hästens anatomi.

Louise Karlsson, veterinär på distriktsveterinärerna i Flyinge, utbildar brandmännen i hästens anatomi. Foto: John Nordh

Brandmännen på stationen har en hel del verktyg som hjälper dem i räddningsarbetet.

Brandmännen på stationen har en hel del verktyg som hjälper dem i räddningsarbetet. Foto: John Nordh

Jörgen Björk.

Jörgen Björk. Foto: John Nordh

Publicerad 21 September 2019 00:00