Glauk Ajazaj tar sig en åktur på tungan med hjälp av mamma Donna Ajazaj.

Glauk Ajazaj tar sig en åktur på tungan med hjälp av mamma Donna Ajazaj. Foto: John Nordh

Vattenhallen fyller 10 – firar med två nya utställningar

Klimatet och de allra minsta i fokus

LUND.

I år firar Vattenhallen tio år och det firas med två helt nya utställningar. I fokus står klimatet och en satsning på de allra minsta.

Av
John Nordh

Det är på andra våningen det händer. I en lång korridor tar utställningen "Jorden – och klimatet genom tiderna" plats. Den utgår från ett geologiskt och historiskt perspektiv där besökarna får uppleva hur jorden har utvecklats och påverkats under många miljoner år.

– Klimatfrågan ligger i tiden och många gånger kan det se hopplöst ut. Men genom utställningen vill vi visa att det faktiskt finns möjligheter att lösa klimatfrågan om vi bara arbetar tillsammans, säger Stefan Zamudio, pedagog på Vattenhallen.

En av utställningens huvudattraktioner är den så kallade iGloben, en sfärisk projektor som kan visa olika processer på jorden, som till exempel hur koldioxid förflyttas i atmosfären. Andra stationer i utställningen handlar bland annat om livsexplosioner, vulkaner, massutdöende och klimatmätningar i en isborrkärna. Stora delar av utställningen är interaktiv.

– Det gör att det blir lättare för besökarna att ta till sig ämnet. Vi arbetar mycket med "hands on" i våra utställningar, säger Charlott Karlsson som har designat utställningen som riktar till elever i årskurs 8 och uppåt och även till vuxna.

Elever från Järnåkraskolan är på plats i Vattenhallen under Lokaltidningens besök. Klasskamraterna William Nilsson, Bruno Ransmyr Persson, Matias Garza, Lina Amrane och Fia Klausen tycker alla att utställningen är intressant.

– Det är kul att gå runt och titta och prova på olika saker. Det är lättare att lära sig om klimatet på det här sättet jämfört med om man bara läser om det i en bok, säger Matias Garza och får medhåll av sina klasskamrater.

I ett av rummen längs korridoren tar Vattenhallens andra nya satsning plats – ett barnrum som riktar sig till de allra minsta. Barnen klättrar in i ett hjärnkontor där de kan kommunicera med de fem sinnena i form av stora 3D-modeller. Här finns en näsa, några fingrar, ett öra, en tunga som det går att åka rutschkana på och ett öga som barnen kan dra ner ögonlocket på för att skapa ett litet tält. Rummet ska både bjuda in till aktivitet och avslappning.

– Tanken är att miljön ska trigga barnens inlärning. Rummet är utformat på ett sätt som ger dem lite utmaning. Det hjälper dem att träna motoriken och håller dem intresserade, säger Rigmor Grönwall som har designat lekrummet.

Mikele Nordahl är på plats med sin nio månader gamla dotter Sochu Nordahl Ucha som kryper runt på golvet. Hon verkar tycka att rummet är spännande.

– Det verkar få godkänt, säger Mikele Nordahl och skrattar.

Hon har besökt Vattenhallen flera gånger och nu när det finns en barnrum kommer besöken ske med mer jämna mellanrum tror hon.

– Jag har en dotter som är 11 år och för henne har det ju funnits saker att göra tidigare. Men nu finns det något kul som passar båda barnen.

Klasskamraterna William Nilsson, Bruno Ransmyr Persson, Matias Garza och Fia Klausen tycker alla att utställningen är intressant.

Klasskamraterna William Nilsson, Bruno Ransmyr Persson, Matias Garza och Fia Klausen tycker alla att utställningen är intressant. Foto: John Nordh

Nio månader gamla Sochu Nordahl Ucha verkar tycka att det nya barnrummet är intressant.

Nio månader gamla Sochu Nordahl Ucha verkar tycka att det nya barnrummet är intressant. Foto: John Nordh

Det nya barnrummet i Vattenhallen passar barn i åldern noll till fyra år.

Det nya barnrummet i Vattenhallen passar barn i åldern noll till fyra år. Foto: John Nordh

Inne i kuporna går det att uppleva olika klimat.

Inne i kuporna går det att uppleva olika klimat. Foto: John Nordh

Publicerad 22 September 2019 00:00