Lärarnas ansvarsnämnd anser att läraren agerat

Lärarnas ansvarsnämnd anser att läraren agerat "gränslöst och oprofessionellt" och ger honom därför en varning. Foto: Adobe Stock

Lärare varnas för olämpliga kontakter med elever på Snapchat

Skickade bild på sig själv i bar överkropp

LUND.

En lärare på en skola i Lunds kommun varnas av Lärarnas ansvarsnämnd. Detta efter att han haft olämpliga kontakter med elever via sociala medier, bland annat genom att kommentera deras utseenden och skicka en bild på sig själv i bar överkropp.

Av
Anja Degerholm

Det hela började med att Skolinspektionen fick in en anmälan om läraren våren 2018. Rektorn på skolan hade då blivit kontaktad av kuratorn på en annan skola efter att en tidigare elev berättat om olämpliga kontakter med läraren. Det handlade bland annat om att han hade sagt att hon såg bra ut och frågat om hon ville ha sex.

De hade haft kontakt under flera år och även efter att hon slutat grundskolan. Vid ett tillfälle hade läraren skickat en bild där han bjuder hem eleven och dennes kompisar till sig. Vid ett annat tillfälle skickade han en bild på sig själv i bar överkropp med eld som täckte de nedre delarna av hans kropp.

Händelsen polisanmäldes, men polisen ansåg att det inte hade begåtts något brott och lade ner utredningen. I samband med utredningen trädde tre andra elever fram och berättade om sina kontakter med läraren på Snapchat. Han ska bland annat ha kommenterat deras utseenden och skickat emojis med hjärtan och pussmun. En elev mottog meddelanden på Snapchat varannan dag och kände sig tvungen att svara för att inte få dåliga betyg.

Läraren själv säger att han försökt hjälpa elever som haft det tufft genom att vara tillgänglig för dem. Han medger att han i efterhand förstått att kontakterna på grund av tonläge och intentioner kan ha misstolkats. Bilden i bar överkropp skulle ha skickats till hans fru och inte till eleven.

Skolinspektionen slår fast i sitt yttrande till Lärarnas ansvarsnämnd att det är väldigt olämpligt att skicka emojis med pussmun och hjärtan. Men även att läraren borde varit mer försiktig med den lättklädda bilden på sig själv och att händelsen visar risken med att ha omfattande kontakter med elever på nätet. Lärarnas ansvarsnämnd anser att läraren "agerat gränslöst och oprofessionellt och visat prov på bristande omdöme" och ger därför läraren en varning.

Publicerad 03 October 2019 14:43