Nina Lagerberg driver läxhjälpen tillsammans med fyra andra personer från Vi i Veberöd.

Nina Lagerberg driver läxhjälpen tillsammans med fyra andra personer från Vi i Veberöd. Foto: John Nordh

Läxhjälp efter skoltid: "Inte alla som har möjlighet att sitta hemma i lugn och ro"

Vi i Veberöd hoppas att fler unga ska nappa

VEBERÖD.

Varje onsdagseftermiddag efter skoltid kan barn och ungdomar på Svaleboskolan få hjälp med läxorna, plugga inför ett prov eller bara sitta ner i lugn och ro med matteboken ett slag. Bakom initiativet står gruppen Vi i Veberöd.

Av
John Nordh

Läxhjälpen arrangeras en gång i veckan och riktar sig till dem som går i årskurs 4 och upp till årskurs 9. Mellan klockan 14.30 och 16.30 på onsdagar finns två vuxna från Vi i Veberöd på plats i klassrum nummer 1049 på Svaleboskolan. Initiativet till läxhjälpen kommer från Nina Lagerberg.

– Vi är fem personer som hjälps åt. Jag är själv utbildad gymnasielärare i engelska och tyska och vi har även en läkare i gruppen som kan hjälpa till med NO-ämnena, säger hon.

Läxhjälpen drog igång med några tillfällen i maj innan den tog paus över sommaren. Men sedan några veckor tillbaka är den igång igen och nu hoppas Nina Lagerberg och de andra i gruppen att fler barn och ungdomar ska hitta dit.

– Hittills har vi haft ungefär tre barn per tillfälle men vi ser gärna att flera kommer hit. Det är alltid drop-in som gäller, säger hon.

Gruppen Vi i Veberöd bildades för två år sedan när det blev klart att Veberöd skulle få ett flyktingboende. Förutom läxhjälpen på Svaleboskolan samlar gruppens aktiva in möbler och andra saker som de sedan skänker till de nyanlända och de driver även ett språkkafé. Allt arbete sker helt ideellt.

– Syftet med Vi i Veberöd är att se till så att de nyanlända får en mjuk landning i Veberöd och att de ska känna sig välkomna. Genom språkkaféet, läxhjälpen och våra andra aktiviteter får de lättare för att komma in i samhället och de tjänar alla Veberödsbor på, säger Nina Lagerberg.

Hon betonar dock att läxhjälpen är öppen för alla barn och ungdomar som är intresserade.

– Den som vill ha hjälp med läxorna, plugga inför ett prov eller bara sitta ner en stund med matteboken kan göra det. Det är inte alla som har möjlighet att sitta hemma i lugn och ro och plugga, eller få hjälp av en vuxen.

"Hittills har vi haft ungefär tre barn per tillfälle men vi ser gärna att flera kommer hit. Det är alltid drop-in som gäller", säger Nina Lagerberg. Foto: John Nordh

Publicerad 05 October 2019 00:00