Elvira Osberg rider även

Elvira Osberg rider även "vanliga" hästar, men käpphästarna upptar en stor del av hennes tid. Här med favoriten Aramis. Foto: Privat

Elvira, 14, fixade en egen käpphästtävling hemma i byn

"Miljöcupen" avgjordes den 22 september

DALBY.

Intresset för käpphästar sprider sig över Sverige, inte minst tack vare sociala medier. Efter att ha sett att andra käpphästfantaster anordnat egna tävlingar blev Dalbybon Elvira Osberg, 14 år, inspirerad att själv hålla i en tävling. Resultatet blev Miljöcupen som hölls den 22 september.

– Det var jätteroligt och jag vill gärna anordna fler tävlingar, säger en nöjd Elvira Osberg.

Tolv ryttare ställde upp i åtta olika klasser och totalt var det 36 starter. För dem som tävlade i hoppning fanns det tre olika höjder: 20–30, 40–50 eller 50–60 centimeter. Dessutom var det en stilklass, en tidsklass, kür och utställning.

Elvira ägnade en hel vecka åt förberedelserna inför tävlingen. Bland annat tillverkade hon 38 rosetter så att ingen deltagare skulle gå tomhänt hem.

– Jag hade några hinder sedan innan, men fick tillverka två till för att det skulle kunna bli en tävlingsbana, säger Elvira som för dagen var domare.

Responsen från deltagarna var överväldigande positiv och flera hörde av sig efteråt och efterfrågade fler tävlingar framöver. Något som Elvira alltså redan planerat.

– Jag hoppas att det blir en till tävling snart. Jag ska även hålla i en käpphästvandring i oktober. Då går vi ut i skogen ett par timmar och har matsäck med oss, berättar hon.

Elvira hade tillverkat prisrosetter så att alla deltagare skulle få minst en var.

Elvira hade tillverkat prisrosetter så att alla deltagare skulle få minst en var. Foto: Privat

Intresset för käpphästar har hon haft i cirka 1,5 år och numera ägnar hon i princip all ledig tid åt sina hästar.

– Det är nog minst en timme varje dag. Det är allt ifrån att jag hoppar med dem till att jag syr hästar och träns, berättar hon.

Nu har Elvira tre hästar och hon har sytt dem själv, med en hjälpande hand av mormor. Hon har haft fler men redan sålt vidare några av dem. Hon säger att tycker att det är lite töntigt att hålla på med käpphästar, men hoppas att det ska bli mer acceptans för det.

– Det är inte bara småtjejer som håller på, jag känner en tjej i Lund till exempel som är 29 år. Svenska ridsportförbundet vill att käpphäst ska bli en officiell sport, så det kanske ändrar sig, säger Elvira Osberg.

Prisutdelning efter tävlingen som hölls på baksidan av familjen Osbergs hus i Dalby.

Prisutdelning efter tävlingen som hölls på baksidan av familjen Osbergs hus i Dalby. Foto: Privat

Publicerad 06 October 2019 06:00