Skissernas museum är en av platserna för årets Lund Architecture Filmfestival. Emelie Carlsson Gras är ny festivaldirektör.

Skissernas museum är en av platserna för årets Lund Architecture Filmfestival. Emelie Carlsson Gras är ny festivaldirektör. Arkivfoto: Fredrik Magnusson/John Nordh

Filmfestival fyller tio – firar med fullspäckat program

"Vill vara lite extra synliga och ljudliga i år"

LUND.

I år firar Lund Architecture Film Festival tio år. Temat för i år är ljud och med anledning av jubileet kommer den därför att synas – och höras lite mer än vanligt.

Av
John Nordh

Årets festival går av stapeln mellan torsdagen den 17 oktober och söndagen den 20 oktober. Festivalen arrangeras på fyra olika platser; Kino, Kulturen, Domkyrkoforum och Skissernas museum. Programmet är fullspäckat.

Festivalen inleds med filmen "Resan till månen" av George Méliès som utkom redan 1902.

– Det är en av de allra första filmerna. Temat för årets festival är ljud och därför visar vi många stumfilmer för att belysa hur man kan jobba med ljud på olika sätt. När dessa filmer visades förr i tiden komponerades de av musik och det ska även vi göra. "Resan till månen" kommer till exempel att komponeras av nyskriven musik av den franska gruppen Air, säger Emelie Carlsson Gras, festivaldirektör.

Under de fyra dagarna festivalen bjuds det sedan på allt från dokumentärer, paneldebatter, kortfilmer, livekonserter och konstkväll med efterfest.

Med anledning av tio-årsjubileet kommer Lund Architecture Film Festival i år att synas mer på stan.

– Vi vill vara lite extra synliga och ljudliga på stan i år. Bland annat kommer vi ha videoinstallationer vid Domkyrkoforum och vid Skissernas, säger Emelie Carlsson Gras.

Ett festivalpass kostar 250 kronor för tre dagar och 200 för två dagar. Det går också att köpa dagsbiljetter på plats. Inträdet är gratis för studenter. Mer information finns på www.archfilmlund.se.

SCHEMAT I KORTHET

17 oktober: Kino klockan 17.30 till 22.30: Invigning, mingel och film.

18 oktober: Kulturen klockan 12 till 22: Dokumentärer, stadsfilmer, diskussioner och mingel.

19 oktober: Domkyrkoforum klockan 12 till 17: Paneldebatt, ljudinstallationer, kortfilmer. Skissernas museum: Konstkväll klockan 17 till 23 med efterfest, skapande verkstad för barn, stumfilmer, kortfilmer. Barn, mingel, DJ även efter klockan 23.

20 oktober: Kulturen klockan 12 till 19: Brunch, diskussioner, dokumentärer från hela världen.

Publicerad 07 October 2019 10:57