"Mönstret är att det har startat utvändigt och att bilarna ofta finns på dolda platser", säger Jonas Sandberg. Foto: Ritzau Scanpix/Preben Madsen

Uppmaningen: Sluta parkera undanskymt och vid byggnader

Vill minska spridning vid bilbränder

LUND. Hela 32 gånger har bilar brunnit i Lund bara i år. Nu går räddningstjänsten ut och uppmanar boende att sluta parkera undanskymt samt vid byggnader för att undvika att elden sprider sig.

Under 2019 har över 50 bilar förstörts vid 32 olika bränder i Lund. Flera av bränderna misstänks vara anlagda, men ännu finns ingen misstänkt för dåden.

Gemensamt för bränderna är att samtliga startat i bilar som på ett eller annat sätt stått undanskymda.

– Mönstret är att det har startat utvändigt och att bilarna ofta finns på dolda platser, säger Jonas Sandberg, utredare vid räddningstjänsten Syd till SVT Nyheter Skåne.

Han uppmanar nu boende i Lund att parkera mer synligt dör det är ljust och folk passerar.

Samtidigt menar han att man bör undvika att ställa bilar allt för nära byggnader. Detta efter att Kunskapsskolans lokaler på St:Larsområdet fattat eld i samband med en bilbrand under sommaren.

Samma sak höll på att hända när tre bilar sattes i brand utanför en av Region Skånes lokaler på Lovastigen. Räddningstjänsten har nu föreslagit att de aktuella parkeringsplatserna flyttas och att samma sak sker på flera ställen i Lund.

– Vi råder att man inte parkerar för nära byggnader, med tanke på risken för brandspridning, säger Jonas Sundberg, till SVT.

Publicerad 07 October 2019 12:59