Patrik Langer, Paula Richardson och konstnären Mats Milhamre, utanför hans galleri i centrala Lund. Till jul lanseras Ahlgrens nya förpackningar med Mats design.

Patrik Langer, Paula Richardson och konstnären Mats Milhamre, utanför hans galleri i centrala Lund. Till jul lanseras Ahlgrens nya förpackningar med Mats design. Foto: Jonatan Westerlind

Lundinspirerad konst ska ge färg åt anrik konfektyr

Ahlgrens tar in Lundakonstnär för att designa förpackningar

LUND. Inför sitt 110-årsjubileum stärker det anrika konfektyrföretaget Ahlgrens sin Lundakoppling. För att designa deras förpackningar tar de in den lokala konstnären Mats Milhamre, som gjort sig känd i Lund för sina färgglada gestaltningar av staden.

Av
Jonatan Westerlind

Väggarna i Mats Milhamres galleri i centrala Lund är täckta av färgglada tavlor. För en Lundabo är motiven bekanta. Domkyrkan, Universitetet och Stortorget är bara några av de byggnader som fått liv genom Mats Milhamres expressionistiska konst. Dessutom gömmer det sig i tavlorna detaljer som ger dem ytteriligare en dimension, som på en av hans målningar där 2018 års karnevalskommitté kommer åkandes i en bil.

– Det började med att jag tittade på bilder av Per Bagge och plötsligt gick jag på antikvariat och tittade på gamla bilder av staden och så. Jag älskar Lund. Gatorna, husen, arkitekturen och att de har behållit mycket av det här gamla, genuina, Lund. Så då ville jag börja måla av husen här, säger Mats Milhamre som ursprunligen är från Malmö men sedan många år bosatt i Lund.

Mats Milhamres konstnärskap har uppmärksammats av Ahlgrens Konfektyrs ägarpar Patrik Langer och Paula Richardson. Det hela började med att Mats ofta kom till butiken på Lilla Fiskaregatan där han lärde känna Patrik.

– Första idén om ett samarbete kom när jag köpte en kalender av Mats. Då tänkte jag att det här hade varit häftigt att ha på någon av våra förpackningar. Sen byggdes det på, säger Patrik Langer.

Mats visar upp en av sina tavlor med Lundamotiv. Förr målade han med olja och akryl, men jobbar nu digitalt via ett program på sin Ipad.

Mats visar upp en av sina tavlor med Lundamotiv. Förr målade han med olja och akryl, men jobbar nu digitalt via ett program på sin Ipad. Foto: Jonatan Westerlind

– Vi började spåna på idéer och sen tog Mats fram första förslaget. Hans konst är fantastisk. Den är lokalt anknuten, det är fina bilder och man blir glad av att se dem, säger Paula Richardson.

Både för Ahlgrens och för Mats Milhamre är det vitkigt med den lokala anknytingen.

– Både Paula och Patrik är jättehärliga Lundaprofiler. Det klickade direkt, säger Mats Milhamre.

– Det är glädje i konsten och glädje i chokladen, säger Paula Richardson.

Till jul släpps Ahlgrens nya chokladförpackningar, med Mats Milhamres design. Och samarbetet lär inte sluta där.

– Det här är bara början, säger Paula Richardson.

Publicerad 16 October 2019 09:44