Charlotte Rodenstedt visar upp appen Be here then.

Charlotte Rodenstedt visar upp appen Be here then. Foto: Jonatan Westerlind

Ny app ska få Lundabor att känna historiens vingslag

Lund blir första staden att få historisk app

LUND. Hur såg Stortorget ut på 1880-talet? Eller Domkyrkan på 1850-talet? Det är frågor som får svar i appen Be here then, som tar med sina användare ut på historisk upptäcksfärd.

Av
Jonatan Westerlind

Appen är framtagen av Malmöborna Charlotte Rodenstedt och Jamie Cockburn och lanseras nu i Lund. I appen ser man en karta med diverse markörer som visar var man kan resa bakåt i tiden. Markörerna finns på platser såsom Domkyrkan, Gleerups och Stortorget. Vill man kan man gå en rutt från centralen mot Stadsparken, ner till Nöden, bort mot Mårtenstorget och sedan till Domkyrkan och tillbaka till Clemenstorget. När man kommit tillräckligt nära en markör kan man i appen få upp bilder hämtade ur Lunds stadsarkiv på hur platserna såg ut förr tillsammans med en text om platsen.

– Det är som en tidsmaskin i fickan, säger Charlotte Rodenstedt.

Arbetet med appen och bildinsamlingen började för ungefär ett och ett halvt år sedan. Sedan i somras har den testats inför lanseringen.

– Stadsarkivet har gjort ett fantastiskt jobb med att hitta alla bilderna som används i appen. Vi har gått igenom ungefär 300 bilder och sedan valt ut de vi tyckt passat bäst, säger Charlotte Rodenstedt.

Appen riktas mot Stortorget och visar hur det såg ut på 1880-talet.

Appen riktas mot Stortorget och visar hur det såg ut på 1880-talet. Foto: Jonatan Westerlind

– Jag tycker det här är ett fantastiskt initiativ att lyfta upp kulturhistorien som en resurs för staden idag. Det är kul att använda appen och känna historien, säger Henrik Berg, stadsarkivarie.

Utöver historieaspekten av appen lyfter Charlotte Rodenstedt även fram att man får röra på sig en hel del när man använder den.

– Tittar man på alla bilder får man en promenad på tre till fyra timmar. Jag kom upp i 11 000 steg när jag gick rutten, säger hon.

I dagsläget finns appen på svenska och engelska men ska även lanseras på tyska. Den kommer även att lanseras i Helsingborg och framöver möjligen i andra städer.

Publicerad 17 October 2019 12:15