Studenter och lärare från Kina på utbyte i Lund hos Consensum. Från vänster: LiuTianjiao, Xue Danfeng (lärare), WangYohui och Li Shui.

Studenter och lärare från Kina på utbyte i Lund hos Consensum. Från vänster: LiuTianjiao, Xue Danfeng (lärare), WangYohui och Li Shui. Foto: Fredrik Magnusson

Studenter från Kina på svensk praktik

Utbyte på Consensum i Lund

LUND. I flera år har Consensums gymnasium i Lund haft utbyte med Kina. Just nu är studenter och elever från Kina i Lund och nytt för den här gången är att de kommer få göra praktik inom den svenska vården.

Det är tre studenter och en lärare som är på plats i Lund. Studenterna läser alla en femårig utbildning till sjuksköterska. Utbytet med Kina har pågått i i drygt sex år. Varje år åker elever från skolan i Lund till Kina i februari och under november kommer elever från Kina till Lund. Nytt för i år är att de kinesiska studenterna får göra praktik.

– Vi har platser inom tre verksamheter, både äldreboenden och LSS. I Kina är det väldigt annorlunda med bemötande, omtanke och patientsekretess och jag tror vi kan göra världen bättre genom att låta dem vara ute i verksamheterna här, säger Annika Kjellemar, som är rektor på skolan.

Studenterna är lite nervösa inför sin praktik.

– Jag tror språket kommer bli det svåraste, säger studenten Li Shui.

– Vi har en app som ska hjälpa oss, säger Xue Danfeng, som är lärare.

Studenter från skolan i Lund åker varje februari till Kina. Ulf Lillängen som är lärare och internationell samordnare har sett eleverna växa efter den perioden.

– De tycker det är väldigt spännande men de får vara med på allt och uppleva saker som de inte hade fått göra här i Sverige. Patientsekretessen existerar inte, säger Ulf.

Vad kan vi lära från Kina?

– Det finns en helhetssyn på mat, hälsa och sjukvård som vi inte har här, säger Ulf.

– Det är ett helhetstänk vi saknar. Efter luncherna sover lärarna middag. Jag frågade en lärare vad som hände om rektorn kom på honom att sova, han svara att det händer inte för rektorn sover också, säger Annika Kjellemar som också framhåller lunchpauserna som något helt annat i Kina där maten fick ta en timme.

Även eleverna tar en tupplur efter maten berättar Xue Danfeng.

– Det ger energi till att studera på eftermiddagen.

Förutom praktik och studiebesök blir det en hel del sightseeing och shopping. Godis står högt på listan och redan efter några dagar i Sverige är det en sak som gjort intryck ordentligt hos de kinesiska gästerna som under sin tid i Sverige bor hos värdfamiljer.

– Luften, den är så ren. Jag ställer mig och drar djupa andetag hela tiden, säger Xue Danfeng.

Publicerad 14 November 2019 10:45