Philip Sandberg vill se åtgärder efter helgens rån i Genarp.

Philip Sandberg vill se åtgärder efter helgens rån i Genarp. Foto: Mostphotos.com

Philip Sandberg vill kraftsamla efter rån i Genarp

"Rånen som ägt rum mot unga i byn är vidriga"

Av
Fredrik Magnusson

LUND. Kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) vill se krafttag efter helgens rån i Genarp där en grupp unga blev rånade av en flera maskerade gärningsmän.

– Jag kommer att lyfta detta på Lunds brottsförebyggande råd och kräva att något görs. Vi behöver kraftsamla där kommunen å ena sidan med fältgruppen, socialtjänst och skola och polisen å andra sidan arbetar för att komma tillrätta med oron. Rånen som ägt rum mot unga i byn är vidriga, skriver Philip Sandberg.

Det var inte bara i Genarp som det förekom rån i helgen. Även i centrala Lund rånades flera.

– Något som hade behövts för att både förebygga brott, öka trygghetskänslan men framför allt för att lagföra de som begår brott är kameraövervakning på brottsutsatta platser. Och vad händer då när vi vill få till detta på exempelvis Knut den Stores torg sedan ett halvår tillbaka? Polisen i Lund behöver få kameror levererade från sin riksorganisation för att de ska kunna sättas upp. Där är väntetiderna långa och nu försenas de mer på grund av en ny ”teknisk plattform”. Kan då kommunen köpa in kameror som Polisen i Lund kan sätta upp? Det får vi inte. Samtidigt har en världsledande kameraövervakningstillverkare, Axis, paradoxalt nog sitt huvudkontor just i Lund. Att ren och skär byråkrati ska sätta stopp för kameror som ökar lundabornas trygghet gör mig förbannad, skriver Philip Sandberg till Lokaltidningen och fortsätter:

– Varför blir vi som larmar i kommunerna och vill göra något åt det hela inte tagna på allvar? Vad tänker rikspolischefen Anders Thornberg och justitieminister Morgan Johansson göra åt detta?

Publicerad 16 November 2019 00:00