Lundastudent överklagar dom.

Lundastudent överklagar dom. Foto: Mostphotos.com

Lundastudent överklagar dom – ska ha påverkat aktiekurser för egen vinning

Åklagaren hävdar de tryckte upp kurserna

Av
Fredrik Magnusson

LUND. En student i Lund som dömts för grov otillbörlig marknadspåverkan i tingsrätten överklagar sin dom. Det gör även en student från Göteborg som dömdes samtidigt. De är båda 22 år.

Lundastudenten ska ha hjälpt den andra studenten genom att att få fler läsare till en blogg genom att länka till investeringsrekommendationer. Lundastudenten erkänner att att han länkat till, och kommenterat, investeringsrekommendationerna på olika internetforum, men förnekat att det varit i syfte att gynna sina egna positioner.

Enligt ekobrottsåklagarens utredning tryckte studenterna systematiskt upp upp aktiekurserna i ett tiotal bolag på olika aktietorg, för att sedan sälja alla sina aktier. Lundastudenten hävdar att ingen av åtgärderna har varit ägnade att påverka marknadspriset eller varit en del av en brottsplan. Han har förnekat att den information han delat gett falska signaler eller varit vilseledande.

De båda männen lärde känna varandra under gymnasiet. De har enligt åklagaren som ett resultat av den i målet aktuella handeln gjort en ackumulerad vinst uppgående till 850 991 kronor respektive 48 915 kronor.

Publicerad 17 November 2019 00:00