Anita Ringlander-Borgshammar är praosamordnare i Lund. Nu bygger hon upp en ny praobank.

Anita Ringlander-Borgshammar är praosamordnare i Lund. Nu bygger hon upp en ny praobank. Foto: Fredrik Magnusson

Sökes: Praoplatser Finnes: 1200 nyfikna unga

Praobanken växer fram i Lund

LUND.

Till våren ska 1200 åttondeklassare i Lunds kommun ut på prao. Nu söker kommunen företag och arbetsplatser som kan tänka sig att ta emot praoelever. Platserna från företag ska finnas i en praobank.

Av
Fredrik Magnusson

Praon är tillbaka sedan den 1 juli 2018 och nu arbetar Anita Ringlander-Borgshammar tillsammans med Anette Ekholm för att bygga upp en praobank. De är båda nya på sina tjänster men redan i vecka sex nästa år börjar praoperioden för kommunens åttondeklassare.

– Praon är en oerhört värdefull tid där eleverna får komma ut och se en koppling mellan skola och arbetsliv, de är ju världsbäst på att gå i skolan men har inte sett så många arbetsplatser. Det kan vara en värdefull erfarenhet inför valet till gymnasiet, säger Anita Ringlander-Borgshammar som är praosamordnare.

Totalt är det fyra tvåveckorsperioder under våren som eleverna är ute. Anita och hennes kollega Anette arbetar med att nå ut till företag.

– Vi har nu också en möjlighet för intresserade företag och arbetsplatser att anmäla sig via kommunens hemsida. Vi vill ha en bredd på platser, sedan kan eleverna inte göra allt på arbetsplats men de kan se saker ur ett ungdomligt perspektiv. Att vara ute i yrkeslivet ger också ett självförtroende till eleverna.

Praobanken är tänkt att vara den enda vägen till praoplatserna i framtiden. Förhoppningen är att få ihop platser så att eleverna under sina två praoveckor kan vara på olika arbetsplatser. Anita har också tankar kring att kunna få ihop utbildning och arbetsplatser under en vecka, men nu ligger fokus på att hitta platser till alla.

– Vi får mycket positiv respons från företagen och arbetsplatserna vi har varit i kontakt med. Arbetsplatserna har möjlighet att marknadsföra sin bransch och skapa ett intresse för yrket, eleverna kan ju vara framtida medarbetare. Är det någon som har möjlighet att ta emot elever får de gärna höra av sig via lund.se eller ringa PraoLund.

Publicerad 17 November 2019 09:38