Kritik mot läkare från IVO.

Kritik mot läkare från IVO. Foto: Mostphotos.com

Läkare kritiseras efter ha brännskadat pojkes penis

Använde felaktigt inställt instrument

Av
Fredrik Magnusson

LUND. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar kritik mot den kirurg på SUS i Lund som brännskadade en femårings penis. Händelsen inträffade då pojken från Helsingborg var nedsövd och kirurgen noterade att en bit hud var kvar ytterst på penisen efter en omskärelse. Pojken var nedsövd för en annan operation. Det instrument som användes för att ta bort hudbiten var inte inställt för ingreppet och det blev ett brännsår på penisen.

IVO konstaterar att läkaren utfört ett operativt ingrepp på patienten utan att ha informerat vare sig patienten eller hans vårdnadshavare om detta innan utförandet och att samtycke till operationen inte har inhämtats, vilket strider mot patientlagen.

Det framgår av yttrande läkaren att ingreppet inte var medicinskt motiverat. Brännskadan orsakades av felaktigt inställd medicinsk teknisk utrustning. IVO vill därför även poängtera vikten av att alltid kontrollera funktion och inställningar av medicinteknisk utrustning innan de används. Av anmälan framgår att patienten efter operationen haft smärtor och psykiska besvär.

Publicerad 20 November 2019 14:07