Johan Lundin från Gallery Extra kommer med en fiktiv resebyrå till Stortorget och erbjuder resor i samband med lucköppningen på kulturkalendern.

Johan Lundin från Gallery Extra kommer med en fiktiv resebyrå till Stortorget och erbjuder resor i samband med lucköppningen på kulturkalendern. Foto: Fredrik Magnusson

Kulturkalendern med möjlighet att resa bort

Fiktiv resebyrå tar plats under Vinterlund

LUND.

Årets kulturkalender i Lund flyttar till Stortorget och bjuder på ett varierat program. det kommer också finnas en chans att resa iväg med Gallery Extras fiktiva resebyrå.

Av
Fredrik Magnusson

Teater Sagohuset tillsammans med Vinterlund har en kulturspäckad kalender som kommer ha lucköppning under december. I år, det fjärde i ordningen, är det en glasbur på Stortorget som är platsen för lucköppningen. Det kommer bli allt från dockor till författare och årets tema är "En glad överraskning". Vardagar öppnas luckorna klockan 17 och på helger är det klockan 12 som gäller.

Under perioden 4 till 8 december kommer det också finnas en chans att lämna Lund för en stund om du är på Stortorget. Då är Gallery Extra på plats med sin fiktiva resebyrå för att erbjuda resor i virtual reality.

– Det kommer bli resor till ett vinterland där besökaren kommer stöta på djur som är fantasier och mer realistiska djur, säger Johan Lundin som kommer vara reseledare.

– Du ska kunna gå runt i vintervärlden och vi kommer vara två reseledare på plats. Vi kommer vara klädda i drag med smink och peruker och när det behövs så kommer vi erbjuda fun fitness för besökarna.

Vad är fun fitness?

– Det är en dans till musik. Vi vill göra platser mer lekfulla och bryta sociala regler och ta bort de strukturer som finns. Vi kan vara lite provocerande men det handlar om att släppa loss och vill med en fiktiv resebyrå visa att allt går om du vill, du kan vara den du vill. Detsamma gäller din identitet, du kan vara vem du vill vara. Vi vill sprida det queera.

Förutom kulturkalendern på Stortorget så är det också platsen för Vinterlandet som har öppet helgerna fram till jul. Där kommer finnas tomtemor och tomtefar, julmarknad och en pepparkaksscen för att nämna något. Och så kommer det bli en snöhög, storleken är i skrivande stund osäker.

Här är alla deltagare i Kulturkalendern.

1 dec Var glad spexarna

2 dec Kino

3 dec Kulturskolans slagverksensemle

4 dec Spyken musik

5 dec Kulturskolan teater

6 dec Domkyrkan

7 dec Balkanfötter

8 dec Vattenhallen

9 dec Folkdansföreningen Forrás

10 dec Kafferep framför sånger av kvinnliga kompositörer

11 dec Kulturskolan dans

12 dec Dikter av Malin Andersson

13 dec Blue Tuesday

14 dec Lilla teatern

15 dec Vox Feminea

16 dec Spyken teater

17 dec Erik Magntorn, Anna-Mia Barwe & Nils Bondesson

18 dec Magiska levande teatern

19 dec Teater Slangbellan

20 dec Teater Theatron/Hjälteskolan

21 dec Petra Löfmark, bildvärld av dockor

22 dec Thomas och Karin Wiehe

23 dec LBS- Kreativa gymnasiet

24 dec Bildspel

Publicerad 26 November 2019 11:37