Ola Johannesson.

Ola Johannesson. Foto: Arkiv/Fredrik Magnusson

Vinmakaren i Lyngby skördar nya framgångar

Ola Johannesson prisas på nytt

LYNGBY/HJÄRUP. Vinmakaren Ola Johannesson skördar återigen framgångar med sina viner. När tidskriften Fine Wine International skulle utse de bästa svenska vinproducenterna tog Ola hem silver för sitt rosévin och brons för sitt via vin

– Det betyder mycket att få en kvalitetsstämpel på sitt vin i konkurrens med de bästa tillverkarna. För hobbyodlare finns inte så många tävlingar som tillåter att man är med, säger Ola.

Vinerna som Ola tävlade med var gjorde på druvor från 2018.

– Vinsäsongen 2018 var fantastisk kort och gott. Århundradets årgång har det pratats om men klimatförändringar kanske gör att den typen av somrar blir vanligare. Årets skörd blev bättre än ett genomsnittet i Lyngby men det var ett hårt smittotryck av mjöldagg. På vissa håll i Skåne har det varit mycket sämre på grund av frost i våras.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Nu är kvaliteten på plats! Det som saknas för vår del är gårdsförsäljning. Jag har en lång kö av intresserade köpare men kan inte sälja till dem. Jag har inte råd att sälja via Systembolaget, eftersom jag då garanterat skulle förlora pengar. Tråkigt men sant.

Publicerad 29 November 2019 00:00