Lars Gustav Wirtén är tillbaka med sin andra bok i trilogin om vännerna Krille och Aron. I boken

Lars Gustav Wirtén är tillbaka med sin andra bok i trilogin om vännerna Krille och Aron. I boken "Hur snart är nu?" förvandlas Mejeriet till en frikyrka och ljuset riktas mot mekanismer inom sekter och människors behov av kärlek och vänskap. Allt utspelar sig i 1980-talets Lund. Foto: Fredrik Magnusson

Sekt tar över mejeriet i ny Lundabok

Lars Gustav Wirtén är tillbaka med ny bok

LUND/TORNA HÄLLESTAD.

Lars Gustav Wirtén är tillbaka med sin andra bok i trilogin om vännerna Krille och Aron. I boken "Hur snart är nu?" förvandlas Mejeriet till en frikyrka och ljuset riktas mot mekanismer inom sekter och människors behov av kärlek och vänskap. Allt utspelar sig i 1980-talets Lund.

Av
Fredrik Magnusson

När Lars första bok "London Calling" gavs ut för drygt två år sedan var den andra bok som nu är klar redan ute hos olika förlag.

– Jag blev refuserad, men det var på ett uppmuntrande sätt som fick mig att känna att jag kan det här. Lektören hade synpunkter men det var saker som jag kunde fixa.

Lars började jobba om texten som nu är klar. Det är den andra delen i trilogi om Krille och Aron.

– I den första boken byggde mycket på mina egna erfarenheter från det frikyrkliga men här har jag tagit ett stort steg bort från mig själv, berättar Lars som i arbetet med boken studerat sekter. Framför allt Livets Ord och Filadelfiaförsamlingen i Knutby.

Lars funderade först på att förlägga handlingen till Uppsala.

– Sedan tänkte jag, varför krångla till det. Jag kan inget om Uppsala, Lund kan jag.

Det sena 1980-tal som Lars beskriver i boken har drag från hans egen tid. Han har precis som Krille i boken bott på Parentesen, hängt på Smålands och spelat i band. Krille och Aron är barndomsvänner och de båda ses i Lund. Aron läser teologi, Krille lever mer ett partyliv. En viktig karaktär i boken är också frilansjournalisten Karin Jensen. Hon dök upp även i förra boken.

– Jag har försökt beskriva Lund så konkret jag kan. Krille går först med i den sektliknande församlingen Sanningen, får en uppburen ställning, som han missbrukar och därefter får sekten mejeriet istället för kulturföreningen som vill ha det. Aron går däremot aldrig med i Sanningen, han provar att gå dit några gånger. Aron slussar in Krille i Sanningen men får sedan kalla fötter. Därefter är Aron med och försöker få Krille att lämna sekten, vilket han gör tillsammans med Karin, en journalist som granskar sekten.

Krille hamnar hos sekten när hans liv brakar ihop.

– Ofta beskrivs frikyrkor på ett nästan förlöjligande sätt men allt är inte svart eller vitt. Jag tror visst att flera blivit hjälpta av att vara med i exempelvis Livets Ord men jag tror att vi alla bär på ett mörker inom oss som ledare hos sekter är duktiga på att använda.

Lars vill också med sin bok spegla vår samtid, där han menar att religionen tar en allt större plats.

– Både i samhället och i debatten är det mycket religion. Många vill peka finger mot muslimer och islam och säger att det finns något extra ont just i den religionen men jag menar att vi har samma sak mitt ibland oss. I vår kristna kultur finns exakt samma sak, du behöver inte gå längre än till 1980-talets Nordirland för att se attentat i kristendomens namn. Nu är fundamentalismen nästan synonymt med islam.

Lars bok kan beställas genom att leta upp Lars Gustav Wirtén på Facebook och som egenutgivare har Lars lite annorlunda idéer för att nå ut.

– Det finns många bokcirklar och bokklubbar så är det någon som köper minst sex exemplar så lovar jag att komma och vara med och diskutera boken med dem.

Publicerad 02 December 2019 00:00