The Men lyxar till det

Lundabandet väljer familjelivet framför turnébussen

Av
Sara Frostberg Lowery

LUND. Lite lagom med spelningar. Till skillnad från många andra band strävar Sven Köhler, Ola Främby och de andra i Lundabandet The Men, inte efter att kunna leva på musiken. Med framgångsrika karriärer i band som The Sinners och The Girls bakom sig, känns turnélivet inte särskilt lockande. Numera är det ren och skär spelglädje som driver dem.

När Sven Köhler fick frågan om han kunde tänka sig att sjunga i ett nystartat band, blev svaret inte så positivt. Att dra igång ett band är inget man gör på en eftermiddag.
– Det är rätt tidskrävande, det ska byggas upp från grunden, säger Sven Köhler.

Fick sångare efter tjat
Efter en hel del tjat fick bandet i alla fall en sångare.
Kanske hjälpte det att The Men skulle vara ett coverband, utan krav på att producera eget material.
– Jag kände att jag ville spela covers. Det skulle vara lätt och avslappnat och kul. Vi struntade i skivkontrakt, säger Ola Främby, som spelar bas och sjunger.
I The Men ingår också Niklas Kilenstam, trummor och Olof Wallberg, gitarr och sång.
Nu blev det inte riktigt som de hade tänkt sig.
– Vi fick ett skivkontrakt, fast vi inte ville ha det, säger Ola Främby.

Egna låtar
Inte heller det där med att bara spela covers höll särskilt länge. The Mens manager frågade om bandet ändå inte kunde tänka sig att skriva några egna låtar.
– Det kom också mejl och förfrågningar från runt om i världen, säger Ola Främby.
Den som inte vet hur The Men låter, kan få god ledning av att titta på Främbys och Köhlers klädsel just denna dag.
Med vita jeans och svarta polotröjor är likheten med ett visst brittiskt band slående.
– Vi har element av Beatles och Stones och the Who, men också av soulen. Det är korta låtar, skarpa kanter och rätt så explosivt, säger Ola Främby.
Eller som Sven Köhler väljer att uttrycka det hela:
– Det är sån musik som det spritter i benen av.
Det har gått tio år sedan första skivan och The Men just kommit med sitt tredje album. Ola Främby och Sven Köhler möter upp på Studiefrämjandets dammiga råvind. Det var här som första skivan spelades in. Tredje skivan har producerats av Christoffer Lundquist, som även har jobbat med bland andra Roxette och Gyllene tider.
Men någon fet turné med det nya albumet är inte aktuellt. Så när som på några spelningar kommer The Men att ägna sommaren åt att skriva nytt material.

"Känns lyxigt"
Drömmen för det här bandet är inte riktigt samma som många andra – att slå igenom internationellt och så småningom kunna försörja sig på musiken.
Både Ola Främby och Sven Köhler har framgångsrika musikkarriärer bakom sig, Ola i The Girls och Sven i The Sinners. I dag lever bandets fyra medlemmar hyfsat vanliga liv med familj och arbete. Rockstjärnelivet lockar knappast.
– För mig känns det här oerhört lyxigt – jag känner folk som jobbar med musik och det är otroligt kämpigt, säger Ola Främby.
– Det är inget man vill hålla på med hela livet. På lång sikt är det inte speciellt trevligt att sitta och skaka i en turnébuss, säger Sven Köhler.

Publicerad 16 June 2010 00:00