Linus Oscarsson passar till centern Andreas Andersson.

Linus Oscarsson passar till centern Andreas Andersson.

Lunds VK startar om i Superettan

Klubbens damer spelar också i Superettan trots missat kval

Av
Simon Lundh

VOLLEYBOLL. Efter ett år i elitserien startar Lunds VK i år om i nybildade Superettan och målet är att bli ett elitlag vare sig man går upp i högsta serien igen eller inte. Dessutom spelar klubbens damer på samma nivå efter att ha norra Superettan inte haft tillräckligt med lag.

Det blev bara en säsong i elitserien för Lunds volleybollklubb. Man räckte inte riktigt till och efter kvalspel under våren stod det klart att Lundalaget denna säsong fick börja om i den nybildade Superettan. Men man är i alla fall en erfarenhet rikare.
– Vi insåg att vi behöver öka träningsmängden, ha en annan inställning till träning och göra en attitydförändring så vårt mål i år är att bli ett elitlag, men inte nödvändigtvis gå upp igen. Om det sker i år eller nästa år är inte så viktigt, säger nye tränaren och ordföranden Stefan Sjöström.

Han har själv spelat i Lunds VK och Lugi i elitserien ett antal år, men i år kommer han, till att börja med, att koncentrera sig på tränarrollen. Tillsammans med centern Måns Mårtensson utgör de tappet i en trupp han ändå anser vara bättre än fjolårets.
– Vi har fått in två tyska utbytesstudenter som har höjt nivån på träningarna. De är riktigt bra tillskott. Vi har också tagit upp Emil Pålsson från B-laget och på det stora hela har vi bättre djup och bredd.

Bättre lag
Klubbens damer spelade ifjol i division ett. När det blev klart att seriesystemet skulle göras om blev Lunds VK erbjudna en plats i ett kval där två av tre lag skulle få en plats i Superettan, men man fick tacka nej.

– Den frågan kom så sent att många av våra spelare inte kunde och vi ville inte ställa upp med ett lag som inte var tillräckligt bra, så vi gav bort vår kvalplats, säger vänsterspikern, Lovisa Bergh.

Det visade sig dock att det inte fanns tillräckligt med lag i norra Superettan, så Lunds VK fick återigen ett erbjudande, men denna gång om en faktisk plats i södra Superettan.
– Vi var ganska ledsna när vi inte kunde kvala, men det blev bra till slut.

Några provträningar senare ser det, enligt henne, riktigt bra ut i truppen.
– Vi har fått in jättemånga nya spelare, utbytesstudenter, många rutinerade och några gamla som valt att komma tillbaka. Provträningarna gjorde att det blev konkurrens och vi har ett bättre lag i år än ifjol.


Patrik Ossowski tar emot en serve medan Tobias Helbig och Per Nylander står beredda. Foto: Simon Lundh

Patrik Ossowski tar emot en serve medan Tobias Helbig och Per Nylander står beredda. Foto: Simon Lundh

Publicerad 12 October 2011 08:00