En bild ur ”Phoetry”. En av Lunds mest kända byggnader sedd ur en annan vinkel. foto: jan öberg

En bild ur ”Phoetry”. En av Lunds mest kända byggnader sedd ur en annan vinkel. foto: jan öberg

Fotografisk kärleksförklaring till Lund

Jan Öberg ser staden genom linsen

LUND. 1972 kom en dansk student till Lund för att läsa sociologi. Nu fyrtio år senare skickar Jan Öberg en kärleksförklaring till staden som blivit hans hem i form av en fotobok. – Lund har ju något som fått mig stanna och trivas alla år, eller är det bara att jag är otroligt lat och inte orkade flytta, säger Jan och skrattar.

Jan har haft sällskap av en kamera sedan han var sju år gammal och är uppvuxen med konst runt omkring sig. När han nu gör en bok är det inte de gamla vanliga lundamotiven han fokuserat på.
– Det är ju ingen turistbroschyr jag gjort men syftet är att få folk att se saker som de normalt inte ser. Det bästa är när folk som bor och lever här säger ”men den här bilden är väl inte tagen i Lund”.
– Jag har alltid med mig en kamera och genom kameran börjar du verkligen se saker. Ta en vanlig gata men sätt ner kameran på marken så ser du helt plötsligt något annorlunda.
Fotograferandet har gått hand i hand med Jan arbete inom fredsforskning världen över. I studion som han inrett i hemmet på Vegagatan hänger bilder från världen över men han ska snart sätta upp bilderna från boken om lund som fått namnet ”Phoetry” och besökare är välkomna när de vill bara de ringer innan.
– Jag har under tiden jag bott här varit iväg och rest så mycket men Lund har varit min bas och det finns inget annat ställe i världen jag skulle vilja bo på.
Jan är passionerad när det kommer till Lund och därför orolig inför framtiden.
– Vi är så bra på forskning och att vara visionära när det kommer till kommers men vi glömmer kulturen i Lund. När jag kom hit 1972 var konstvärlden dynamisk och experimentell. Vi måste satsa på det nu också om Lund ska växa som det är tänkt.
– Livets mening är inte att dricka kaffe latte utan det behövs kultur. Varför kan inte tomma lokaler fyllas med det? Vi måste satsa annars riskerar man att bli en sovstad men det finns ju en otrolig potential i Lund.
Arbetet med boken har tagit ungefär ett år och det är små upplagor som trycks, alla numrerade och signerade. Framtida upplagor kommer att se annorlunda ut.
– Utmaningen är att göra nya upplagor lite mer spännande än den gamla. Är det karneval i stan kan jag fota den och förändras byggnader ska jag kunna byta ut bilder i boken med nya. Det får aldrig se gammalt ut i boken.


Publicerad 03 July 2012 11:00