Marika Kanthe. Foto: Fredrik Magnusson

Marika Kanthe. Foto: Fredrik Magnusson

Marika fick Marcus Linde-stipendium

Arbetar som dietist med njursjuka barn

LUND. Marika Kanthe får Marcus Linde-fondens stipendium 2013. Priset består av ett diplom och 10 000 kronor.
Det är femte gången som Marcus Linde-fonden del ar ut sitt stipendium. Fonden skapades av efterlevande och vänner till njursjuke Marcus, som omkom under en tågolycka i Lund 2005. Priset har tidigare gått till sjuksköterskor, läkare och patienter men i år var det dietisten Marika Kanthe som fick det. Marika arbetar med kostbehandling av njursjuka barn på barnsjukhuset i Lund. Hon har gjort det de senaste sex åren och har under tiden varit med och byggt upp ett nätverk för andra dietister i landet.
Juryn skriver i sin motivering att Marika får priset för sina goda kontakter med patienternas familjer, för sin tillgänglighet, empati och kreativitet. Juryn har också fastnat för hennes nätverksegenskaper inom sitt specialistområde.
Pengar som Marika fick kommer väl till pass.
– Jag funderar på att åka till London och besöka barnsjukhuset där det finns många dietister som arbetar med det här. En annan idé som jag har är att skriva om det jag har lärt mig under mitt arbetet och kunna utveckla vården för de njursjuka, säger Marika som var glad och rörd över utmärkelsen.
Du hittar mer info om fonden på www.marcuslinde.se

Publicerad 05 December 2013 09:00