Anna Sandahl (tv) och Karolin Hjertonsson drar tillsammans igång ungdomstidningen Bobo. foto: fredrik magnusson

Anna Sandahl (tv) och Karolin Hjertonsson drar tillsammans igång ungdomstidningen Bobo. foto: fredrik magnusson

Bobo ska vara för alla

Ny tidning med säte i Lund

LUND. En helt ny tidning för ungdomar ser dagens ljus i januari när första numret av Bobo kommer ut. Tidnings säte är i Lund.

Anna Sandahl arbetade som frilandsredaktör för flera barn- och ungdomstidningar. Det gjorde också frilanskollegan Karolina Hjertonsson som Anna delade lokal med. Under en kafferast började de prata om utbudet av tidningar för ungdomar och kunde snabbt konstatera att det saknades något.
– Vi bestämde oss för att testa och kollade med de förlagskontakter vi har, säger Anna.
Nu har man förlaget Mediavänner från Helsingborg i ryggen och i januari sak den nya tidningens första nummer att komma ut.
– När jag pratat med ungdomar har de sagt att det saknas något. De tidningar som finns är väldigt ämnesspecifika eller riktar sig till tjejer enligt de normer och stereotyper som finns. Vi är väl alla präglade av de normerna men den tidning vi ska göra ska rikta sig till alla, säger Anna.
Tanken är att det ska vara en tidning för alla i högstadieåldern i hela Sverige. Man har kontakter med frilansare över hela landet och ungdomarna själva kommer hjälpa till.
– Journalister kommer att skriva texterna men unga reportrar kommer också att skriva eller recensera. De kommer också hjälpa till att ta fram frågor till vinjetten ”Bobo grillar”.
Elva nummer om året ska komma ut och till tidningen finns det en plattform på nätet som kommer lanseras den 1 december.
– Det är inget medlemscommunity utan där ska vi ha rörligt material och bloggare och vloggare. Även kortare nyheter. Vi kommer att vara väldigt aktiva i sociala medier.
Ungdomars tips från hela Sverige ska tas tillvara och den geografiska spridningen är viktig.
– Vi kommer att ha teman i varje nummer men breda sådana. I första numret blir det ung i Sverige. Vi ska inte skriva några unga på näsan utan man ska kunna känna igen sig i tidningen. Humor ska också genomsyra tidningen, men även allvar.
Och namnet då? För vissa kanske Bobo är en seriefigur med en kikare men den har inget att göra med namnvalet.
– Vi ville ha ett neutralt namn och Karolin hade sett filmen ”Vi är bäst!” av Lukas Moodysson och huvudkaraktären Bobo kändes som något vi ville bygga på.

Publicerad 04 November 2014 07:53