Hannes Sundqvist (th), Mia Lindfors och Johannes Ekström är använder sig av läxhjälp. foto: fredrik magnusson

Hannes Sundqvist (th), Mia Lindfors och Johannes Ekström är använder sig av läxhjälp. foto: fredrik magnusson

Förändring väntas trots budgetfall

Rutavdrag för läxhjälp blir kavr

LUND. Rutavdrag för läxhjälp lever kvar efter det att regeringens budget föll men samtidigt har branschen förberett sig på att det ska försvinna.
– De i branschen jag pratat med har anpassat sig till att det försvinner och jag tror det kan försvinna i en framtida politisk förhandling, säger Christina Olsson Föräldraförstärkning AB som erbjuder läxhjälp genom Studentstudion.

Struktur och ordning

Anpassning handlar om att passen halveras tidsmässigt för att priserna ska hållas på samma nivå. Tjänsten är populär och det finns många företag i Lund som erbjuder den.
– Jag har lärt mig struktur och ordning. Jag slipper göra så mycket hemma, säger Mia Lindfors som går första året på gymnasiet.
Coacherna är studenter och ofta är det matte och NO de hjälper till med. Att man använder läxhjälp kan bero på flera saker. En del ligger efter, andra vill ha toppbetyg medan andra gör det för att hinna med fritiden.
– Jag hinner med nu och kan kombinera träningen med skola. Det har hjälpt mig mycket, säger Hannes Sundqvist som är på plats en dag i veckan.
 

Andra möjligheter

Johannes Ekström har gått hos Studentstudion i snart två år.
– I grund och botten handlade det om jag behövde hjälp som jag inte kunde få hemma. Det började med spanska men jag kände att det fanns andra möjligheter med fysik, matte och kemi också, säger Johannes som läser sista året på naturvetenskaplig linje och siktar på att läsa medicin.

Publicerad 08 December 2014 15:01