Maria Vujic var en av eleverna som hittade till terminens första räknestuga på Polhem. August Bergöö var en av de två volontärerna som fanns på plats föär att svara på frågor. foto: fredrik magnusson

Maria Vujic var en av eleverna som hittade till terminens första räknestuga på Polhem. August Bergöö var en av de två volontärerna som fanns på plats föär att svara på frågor. foto: fredrik magnusson

Räkna med hjälp i stugan

Mattehjälp helt gratis i Lund

LUND. Vid fyra tillfällen i veckan kan högstadie- och gymnasieelever få gratis hjälp med matten i Lund.
– Det är inga lektioner utan eleverna frågar när de behöver hjälp, säger August Bergöö som är projektledare för Mattecentrum i Lund.

Lund var en av de första orterna där Mattecentrum etablerade sig. Nu har de räknestugor fyra dagar i veckan på fyra olika skolor under hela terminen. De elever som vill dyker upp och volontärer finns på plats för att svara på frågor när de dyker upp.
– Vi är ungefär 20 volontärer i Lund. Hälften av oss är studenter och den andra hälften är arbetande eller pensionerade ingenjörer.
– Vi behöver alltid fler volontärer, det finns inget tak på hur många räknestugor vi kan öppna upp, säger August Bergöö.
Under terminens första räknestuga på Polhem i Lund var Maria Vujic en av de eleverna som hade hittat dit. Hon går andra året på naturvetenskapliga programmet.
– Jag har varit sjuk och missat mattelektionerna, vi har matte varje dag. Det här är ett bra stätt att arbeta ifatt och kunna fråga samtidigt. Det är heller inget att som distraherar här, säger Maria och slår upp matteboken.
Mattecentrums räknestugor finns på 28 olika platser i landet och har knoppat av sig till Danmark och Norge.
– Vi försöker vara en volontär per fem eller sju elever. Vi vill att det ska gå snabbt att få hjälp, säger August.
Du behöver inte gå på den skola där räknestugan är. Om du går på högstadiet eller gymnasiet spelar heller ingen roll när du dyker upp.
Kan ni svara på alla frågor ni får?
– Vi lovar att svara på alla mattefrågor men ibland får vi frågor som vi får klura på lite. Vi får många nyfikna frågor men den mesta av tiden är eleverna självgående.
– Allra flest kommer innan de nationella proven, men under terminen brukar vi vara runt 15 till 20 personer varje gång.

Behöver du mattehjälp kan du gå till:
Järnåkraskolan sal E 227 tisdagar 15.30–17
Spyken biblioteket tisdagar 17–19
Katedralskolan sal P-5 onsdagar 17–19
Polhem sal 1101 torsdagar 16–18

Publicerad 11 September 2015 09:20