Joakim Månsson Bengtsson ligger bakom “Hjälp tiggare i Lund”. Foto: Arkiv/Fredrik Magnusson

Joakim Månsson Bengtsson ligger bakom “Hjälp tiggare i Lund”. Foto: Arkiv/Fredrik Magnusson

”Nöden måste gå före lagen”

VARDAGSHJÄLTE 6. Den 23 december 2014 öppnade föreningen "Hjälp tiggare i Lund" ett boende där EU-migranter kan få en säng över natten.
– Vi skrev på utan att ha pengar till hyran men vi var tvungna att göra något. Nöden måste gå före lag, berättade föreningens grundare Joakim Månsson Bengtsson när Lokaltidningen Lund hälsade på i lokalen.
– Det är inhumant att alltid de mest utsatta som fortsätter lida. Det var därför vi bildade föreningen.
Under året har Joakim fått utstå hot för sitt engagemang men föreningen har fortsatt sitt arbete och är nu engagerade i det tillfälliga campingboendet vid Källby camping. "Hjälp tiggare i Lund" är också en del av Crossroads i Lund där totalt elva lokala aktörer har gjort gemensam sak och startat en ideell förening som effektivare kan ge stöd till många människors och gruppers initiativ.

Joakim har också varit på plats i Rumänien vid ett flertal tillfälle för att se om hur hjälp kan ges på plats med hjälp från Crossroads.
– Det var en chockerande bekräftelse på alla de berättelser jag hört. Allt stämde, det var precis så jävligt som jag fått det berättat för mig, berättade Joakim efter sitt första besök.

Publicerad 13 January 2016 12:00