Mattias Edvardsson utanför huset på Grönegatan i Lund där delar av hans nya bok “En nästan sann historia” utspelar sig. foto: fredrik magnusson

Mattias Edvardsson utanför huset på Grönegatan i Lund där delar av hans nya bok “En nästan sann historia” utspelar sig. foto: fredrik magnusson

En nästan sann Lundahistoria

Mord, författardrömmar och 90-tal

LUND. Författaren Mattias Edvardsson är tillbaka med en nästan sann historia där unga författardrömmar, mord och vänskap samsas i 1990-talets Lund.

”En nästan sann historia” är Mattias Edvardssons femte roman och utspelar sig i Lund och de småorter som finns runt omkring.
– Jag var själv student här på 1990-talet så miljön gav sig själv, säger Mattias.
I boken får läsaren möta Zacharias Levin som börjar en skrivarutbildning på Lunds universitet. Han träffar Adrian, Betty och Fredrik och tillsammans med läraren Li Karpe möter de den mytomspunna och geniförklarade författaren Leo Stark. Ett möte som slutar med att en av vänner döms för mordet på Leo. Tolv år senare återvänder Zackarias eller Zack till Lund och Skåne och börjar då skriva en bok om vad som hände den där hösten. Om vänskapen men också om ett mord utan någon kropp.

@Brod Ingång:För en Lundabo är mycket av miljöerna i boken väldigt bekant. Zack bor på Grönegatan och rör sig i Professorsstaden och kring UB. Äter sen kebab på Mårtenstorget och går på nation och Stortorget.
– Lund är min stad, det är hit jag tar mig och mycket av boken är skriven här. Jag gillar den akademiska miljön, det hoppas jag läsaren märker, säger Mattias.
Någon skrivarutbildning existerade inte när Mattias läste litteraturvetenskap i Lund.
– Zackarias har drag av hur jag var, han är också lite som jag kanske kunde ha blivit.
Att söka en skrivarutbildning hade inte Mattias gjort, om det funnits när han själv pluggade.
– Skrivandet var väldigt privat för mig under en väldigt lång tid. Jag hade nog inte vågat söka en sådan utbildning. Den jantelag som Zackarias upplever under sin uppväxt i Veberöd kan jag känna igen mig i.
De båda vuxna karaktärerna Li Karpe och Leo Stark är tillspetsade karaktärer med drag som kan kännas igen från verkliga livet för den uppmärksamme läsaren.
– Det är nästan karikatyrer av det manliga geniet och kulturmannen som är ett svin men också den uppburna poetissan som är ett underbarn.
– Jag kan känna att precis som Zack så har jag läst och uppfyllts av böcker av olika författare men sedan är det väldigt svårt att sympatisera med människan bakom. Kollisionen mellan verk och person kan vara svår.

@Brod Ingång:Du hör Mattias prata om ”En nästan sann historia” under Kulturnatten den 17 september på Gleerups klockan 18.30.

Publicerad 07 September 2016 14:47