Sofie Woge påbörjade sin idé om hjälpmedel i vardagen under ett projekt på NASA. NASA har väldigt hjälpsamma och delat med sig sin kunskap. foto: fredrik magnusson

Sofie Woge påbörjade sin idé om hjälpmedel i vardagen under ett projekt på NASA. NASA har väldigt hjälpsamma och delat med sig sin kunskap. foto: fredrik magnusson

Lite rymdteknologi i vardagen

Sofie Woge vill få ut folk som sitter hemma

LUND. Funkar något i rymden så funkar det på jorden. Sofie Woge började designa en handske för astronauter. Nu är den på god väg att bli ett hjälpmedel för reumatiker och strokepatienter.

Sofie gick i våras ut industridesignprogrammet på LTH. Under utbildningen var Sofie på NASA i Houston.
– När astronauter är i rymden förtvinar musklerna snabbt, trots att de är vältränade. Det ger problem med grepp och finmotoriken. Som projekt under den kursen gjorde jag en handske som kunde ge mer styrka men också motstånd för träning av musklerna, säger Sofie som kallar handsken och företaget på Ideon för Tendo.

Väl hemma från Houston fortsatte Sofie arbeta med handsken, men då på en mer jordnära basis.
– Problemet med att inte ha styrka i greppet finns här också. Jag har nära familj med reumatiska problem som måste använda verktyg för att klara vardagen. Verktygen hjälper till men jag har upptäckt när jag varit ute och pratat med patientföreningar att verktygen också ger en viss skam och bekräftar sjukdomen. Du har verktyget men du vill inte använda det för det förstärker att du är sjuk.

Sofies idé är vad som kan liknas vid en del av handske där du både kan få hjälp med styrka då det behövs men också motstånd för att träna dina muskler. Just träningsbiten och motstånd finns inte idag bland alla de hjälpmedel som erbjuds.
– Jag är i slutfasen med att få elektroniken på plats och sedan ska jag ta fram en prototyp som en grupp från stroke- och reumatikerföreningar ska få testa.
– Det ska vara så enkelt som möjligt för användaren. Jag hoppas att testperioden kan vara över om ett halvår. Då får jag söka patent och visa upp en produkt, säger Sofie som inte ser handsken som det enda hjälpmedlet.
– Jag vill ta fram fler hjälpmedel för andra delar av kroppen. Just handsken fokuserar på pincett- och nyckelgreppet. Det handlar om att få ut människor som sitter hemma i världen igen.

Publicerad 30 September 2016 11:56