Mattias Persson och Camilo Vercesi har stora planer för Borgarparken och gamla Bygglekens lokaler men främst ska det vara en plats för medborgarna.Foto: Hanna Rahlén

Mattias Persson och Camilo Vercesi har stora planer för Borgarparken och gamla Bygglekens lokaler men främst ska det vara en plats för medborgarna.Foto: Hanna Rahlén

Hoppet för en ny oas är inte ute

Initiativtagarna vänder sig till näringsliv och organisationer

Av
Hanna Rahlén

LUND. En ny mötesplats i Borgarparken. Det är vad fyra aktörer vill skapa. Trots avslag på bidragsansökan till Statens Kulturråd hoppas initiativtagarna på en lösning.
– Vi tror att det här är något som inte kan vänta utan snarare att det är livsviktigt att det finns, säger Mattias Persson som är föreståndare på Hemgården.
Det är Hemgården tillsammans med Kulturmejeriet, Folkets Bio och Oikos Community som står bakom idén till det som kallas Oasen – en mötesplats på Norra Fäladen som ska vara till för alla.
När Lokaltidningen träffade Mattias Persson i oktober trodde han att verksamheten skulle kunna vara igång redan nästa år med hjälp från Statens Kulturråd. Men trots avslaget är han fortfarande positiv.
– Vi kommer inte ge upp utan nu försöker vi mobilisera andra organisationer och sonderar terrängen inom näringslivet också, säger Mattias Persson.
På Oasen är tanken att medborgarna själva ska styra och skapa ett eget program av aktiviteter. Men några förslag från initiativtagarnas sida är att det ska finnas odlingsmöjligheter och ett stort konsertutbud.
– Men vi kommer inte bestämma något i förväg. Vi vill inte göra detta för medborgarna utan med dem, säger Mattias Persson.
– Jag är ju härifrån och när jag växte upp hände det alltid något här, så tanken är att återuppliva det, säger Camilo Vercesi, som var den som kom på idén till Oasen.

Det är i Borgarparken och den lokal som finns där som verksamheten ska hålla till. Det som initialt kräver pengar är en grundläggande uppfräschning av lokalen, inventarier och en projektledare som kan hålla i trådarna.
Mattias och Camilo tror inte att det är en omöjlighet att lyckas.
– Vi har fått extremt bra gehör för det här tidigare så det vore konstigt om vi inte lyckas med att hitta någon som vill hoppa på det här, säger han.
– Egentligen vill ju hela Lund ha en Folkets park liknande den i Malmö det har bara aldrig varit någon som testat och fått det att fungera tidigare, säger Camilo Vercesi.

Nu hoppas de att fler organisationer och företag nappar på idén och vill vara med och bidra med pengar. I början av nästa år är tanken att de ska börja leta finansiärer.
– Utan extern finansiering är sannolikheten att det här blir av väldigt låg medan om vi lyckas lösa det så blir det av, säger Mattias Persson.

Publicerad 17 December 2016 06:00