ANnika eklund är ny som kulturchef i Lund men gammal bekant med både staden och kulturlivet.

ANnika eklund är ny som kulturchef i Lund men gammal bekant med både staden och kulturlivet.

Nya kulturchefen:

Det finns konkreta utmaningar i Lund

Annika Eklund tar sig an Lunds kulturliv

Av
Hanna Rahlén

LUND.  Nya kulturchefen är på plats. Men än så länge är hon försiktig med att avslöja sina planer för Lunds kulturliv.
– Som kulturchef får man aldrig glömma vem man är till för – medborgarna. Det är ett fokus man måste ha, säger Annika Eklund, Lunds nya kulturchef.
Även om hon är ny på sin post så är hon varken främmande för Lund eller kulturlivet. Kulturchef har hon varit tidigare under fem år i en annan kommun.
– Jag är själv väldigt intresserad av kultur och tar del av det genom musik och konst. Sedan pluggade jag här en gång i tiden och det var också då jag träffade min man – jag har en positiv känsla av staden, säger hon.

Det är inte bara de egna erfarenheterna som ger henne ett gott intryck av staden.
– Det är fantastiskt att här redan finns ett sådant engagemang. Det är otroligt givande. Men sen finns det också förväntningar på mig och det är ju det som blir utmaningen, säger Annika Eklund.
Det sprudlande engagemanget är lika härligt som det är utmanande, konstaterar hon. Lunds största utmaning inom kulturlivet är lokaler.
– Det är svårt att möta engagemanget med lokaler och det är en väldigt konkret utmaning. Men jag är väl införstådd i att ett sånt här arbete tar tid och ska vara långsiktigt. Därför måste man vara tålmodig, säger Annika.
En verksamhet som är i behov av nya lokaler är Stenkrossen. En verksamhet som Annika Eklund imponeras av.

– Man har tagit ett stort steg när man skapat Stenkrossen där det finns möjlighet till eget skapande. Det som händer där är sånt som andra kommuner drömmer om, säger hon.
Några projekt som är på gång kan Annika ändå avslöja. Som utvecklingen av kulturskolan till exempel.
– Det har kommit ett stort nationellt bidrag till kulturskolan så det är ju något som kommer ta fart. Dessutom ska vi fortsätta utveckla konsthallen.

Just konsthallen ser Annika Eklund som en stor och viktig del av kulturlivet. Så vill hon gärna att det ska fortsätta vara.
– Den har fått mycket uppmärksamhet redan men jag vill verkligen stärka och stödja konsthallen så att det blir ännu bättre, säger hon.

Publicerad 21 January 2017 06:00