Hanna Lembrer från Uppåkraskolan visar fram ett fynd som hon hittade i en av utgrävningslådorna vid invigningen av Uppåkra arkeoloskola för femteklassare.

Hanna Lembrer från Uppåkraskolan visar fram ett fynd som hon hittade i en av utgrävningslådorna vid invigningen av Uppåkra arkeoloskola för femteklassare. Foto: Lena Karlsson

Sverige största arkeologiskola öppnar

UPPÅKRA.

Det arkeologiska centret i Uppåkra har sedan en tid tillbaka haft elever som kunnat komma och gräva. Nu har ytterligare ett steg tagits.

Av
Lena Karlsson

– Detta är Sveriges största arkeologiskola, säger Karin Nilsson, vd för Uppåkra arkeologiska stiftelse, UAC.

I lådorna där femteklassarna från Uppåkraskolan gräver under invigningen av den nya anläggningen finns jord med fynd från olika tider.

– I jorden under era fötter finns fynd från 1000 års tid. Men det har också legat en 1800-talsgård här på platsen, så det kan också finnas fynd därifrån, säger vetenskapspedagog Sofia Winge.

Finansiär är Sparbanken Skånes ägarstiftelser som går in med tre miljoner per år. På så vis kan 4 000 elever som går i femman på skolor i 15 kommuner i Skåne komma till Uppåkra och gräva varje läsår. Förutom att gräva får eleverna lära sig att tvätta fynden. Ett annat viktigt moment är att varje fynd ska dokumenteras.

– Det roliga är att det är riktiga fynd som eleverna hjälper till att gräva upp. I slutändan kan eleverna kanske se sitt fynd på museum. Samtidigt får de lära sig källkritik och inte bara nöja sig med googlesvar, säger Karin Nilsson.

Det har även utarbetats ett pedagogiskt material som ska användas både före, under och efter utgrävningen.

Även Hanna Lembrer gjorde ett fynd i lådan.

Även Hanna Lembrer gjorde ett fynd i lådan. Foto: Lena Karlsson

I lådan fanns även mynt att dokumentera.

I lådan fanns även mynt att dokumentera. Foto: Lena Karlsson

Ett lite äckligare fynd var ett ben av ett skelett.

Ett lite äckligare fynd var ett ben av ett skelett. Foto: Lena Karlsson

Publicerad 06 September 2018 00:00