Exempel på läkemedelsrobot.

Exempel på läkemedelsrobot. Foto: Rise

Robot ska påminna äldre att ta sin medicin

Staffanstorp vill spara på indragna hembesök

STAFFANSTORP. Staffanstorp vill införa en medicinrobot för de äldre som kan behöva påminnas om att ta sin dos med läkemedel. Detta ska spara in på de dagliga hembesöken och minska avbokade besök eftersom vårdtagaren ska komma ihåg att ta med sig roboten vid resor.

Av
Mattias Grenholm

Läkemedelsroboten, eller den elektroniska medicinpåminnaren som den också kallas, kan komma i olika modeller. Någon kan vara som ett armbandsur, andra som en liten apparat som blinkar och ger ifrån sig ljud.

I ett första skede ska tio vårdtagare ingå i en testgrupp. Testet ska sedan utvärderas för att kommunen ska se om det fungerar som tänkt. I den investeringsbudget som klubbas av kommunstyrelsen i början av februari har 30 000 kronor avsatts till roboten.

Om det fungerar som tänkt har kommunen beräknat en besparing på 73 000 kronor per brukare och år, vilket motsvarar kostnaden för ett hembesök per dag. Abbonemangskostnaden för roboten ligger på 36 000 kronor per år.

Med medicinpåminnaren vill kommunen även ge vårdtagare ökad självständighet och integritet och tanken är att den ska tas med vid resor till släktingar. Då behöver inte hembesöken avbokas, vilket enligt kommunen sker idag.

Det gäller bara att komma ihåg att ta den med.

Publicerad 06 February 2019 12:05