Om förslaget vinner gehör kan äldre få hem kall mat ett par gånger i veckan.

Om förslaget vinner gehör kan äldre få hem kall mat ett par gånger i veckan. Foto: Mostphotos.com

Kall mat till äldre – istället för varm varje dag

Ny modell kan innebära leverans två gånger per vecka

STAFFANSTORP.

Äldre som bor hemma och får sin mat levererad av hemtjänsten kan i fortsättningen få kall mat två gånger i veckan i stället för varm mat varje dag. Det förslaget ska omsorgsnämnden ta ställning till i mars.

Av
Mattias Grenholm

Förslaget var uppe på det senaste nämndsmötet men drogs tillbaka för att arbetas om. Grunden för förslaget är att kommunen vill skapa större valfrihet än idag när brukarna bara har ett alternativ – Pilegårdens restaurang.

Den modell som nu ska slipas på innebär att fler privata matleverantörer får möjlighet att konkurrera på marknaden och brukarna därmed får större valmöjlighet, rapporterar Skånska dagbladet.

Men det betyder också att hemtjänstpersonal ska kunna hämta den valda maten på nya uppsamlingsplatser. Som förslaget nu är formulerat ska maten levereras kyld och tas hem till brukarna två gånger i veckan, i stället för varm mat varje dag som i nuläget.

Men det finns kritiska röster.

– Vi har prövat kyld mat tidigare men många var inte nöjda, så vi gick tillbaka till varm mat, säger Pia Jönsson (S), andre vice ordförande i omsorgsnämnden till Skånska dagbladet.

Hon menar också att det föreslagna systemet inte skulle bli mer effektivt än idag.

– Många behöver ju ändå hjälp med att till exempel värma maten varje dag. Vissa har till och med svårt att öppna matpaketen, säger hon.

Omsorgsnämndens ordförande Liliana Lindström (M) menar att förslaget kan ändras en del innan det läggs fram på marsmötet.

– Det viktigaste av allt är att mötesplatsen för äldre inte kommer att försvinna på Pilegården oavsett vilket förslag det blir, säger hon till Skånska dagbladet.

Publicerad 09 February 2019 07:00